17:42 11 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 900
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana zbog situacije u Siriji, da Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rešavanju krize u ovoj bliskoistočnoj republici.

  Vitalij Čurkin je naglasio važnost političkog rešavanja krize i izjavio da su nedopustivi jednostrani zahtevi zapadnih partnera.

  „Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu deo političkog procesa", naglasio je diplomata. U suprotnom, naveo je Čerkin, „sve više sumnjamo da je sve to usmereno na spasavanje Nusra front od napada“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

  U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne, rekao je Čurkin.

  „Povratak mira u Siriji je praktično nemoguć“, dodao je on.

  SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je reč o razgraničenju terorista i opozicije.

  „Kao rezultat višemesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savesno realizovan to bi omogućilo da se stanje na zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijskih dogovora pod okriljem UN“, izjavio je Čurkin.

  Sporazum Rusije i SAD o Siriji još nije mrtav, iako situacija u Siriji ostaje vrlo složena, zaključio je Čurkin.

  Tagovi:
  Vitalij Čurkin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga