12:25 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Direktor Instituta za proučavanje potencijala Rusije na Pomorskom koledžu SAD profesor Majkl Pitersen smatra da su vojne operacije Rusije u Siriji dale mogućnost da Crnomorska flota demonstrira svoju snagu.

  Brodovi Crnomorske flote i Kaspijske flotile tokom vojne vežbe Kavkaz 2016.
  © Foto : Ministry of defence of the Russian Federation

  „Jedna od stvari koje su veoma interesantne u vezi sa ruskim operacijama u Siriji jeste da je ona pokazala ekspedicionu sposobnost Crnomorske flote“, rekao je Pitersen. „Mislim da to nije nešto što su mogli da urade pre deset godina, ali sada je sirijska intervencija postala moguća zbog Crnomorske flote.“

  Rusija ima legitimne nacionalne bezbednosne interese koji su jasno navedeni i misija Instituta je da pomogne onima koji u Americi donose odluke da shvate te interese i uvide šta ih motiviše, objasnio je Pitersen.

  Cilj Instituta je da prihvati najbolje što akademska istraživanja daju i pokuša da pomogne američkoj mornarici, obalskoj straži, zajedničkim snagama, Ministarstvu odbrane i drugim organizacijama da donose bolje odluke o tome kako da se nose sa izazovima iz Rusije“, smatra Petersen.

  „Shvatam da je ovo mornarički koledž, ali naš cilj je da zaista ispita širok obim ruskih pomorskih pitanja, uključujući pitanja mornarice, brodogradnje, pomorskog prava, pitanja obalske straže, Arktika i mnogih drugih“, dodao je on.

  Ruska mornarica je poslednjih nekoliko godina ostvarila značajan napredak u korišćenju tehnologije i obučavanju osoblje i zaslužila je da je poštuju, smatra Piterson.

  „Ali mislim da su neki od njihovih pomorskih platformi verovatno suviše skupe za ruski budžet za odbranu da bi se održale“, rekao je on. „Podmornica klase ’Severodvinsk‘ je astronomski skupa i oni se još uvek bave problemima sa balističkim raketama ’Bulava‘, koje se lansiraju sa podmornica, a još uvek postoje problemi u nabavci gasnih turbina zbog ukrajinskog pitanja.“

  Institut za proučavanje potencijala Rusije nalazi se u okviru Pomorskog koledža koji je na Roud Ajlandu.

   

  Tagovi:
  Crnomorska flota, potencijal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga