03:06 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2640
  Pratite nas

  Neke od akcija Rusije u poslednje vreme mogle bi da ukazuju na to da se ta zemlja priprema za rat sa SAD, ali malo je verovatno da stvari zapravo tako stoje, piše „Vašington post“.

  Poslednjih nekoliko dana bilo je izveštaja o „bunkerima i porcijama“, razmeštanju oružja i oštrim izjavama političara. Američki list analizirao je pet vesti prema kojima se, navodno, može proceniti da li se Rusija zaista priprema za rat.

  U prvoj analiziranoj vesti je pisano o izgradnji skloništa. Ona bi mogla biti „patka“, navodi „Vašington post“. Ranije se u jednom od moskovskih okruga pojavilo saopštenje da stanari zgrade treba da daju po 500 rubalja za izgradnju skloništa „u vezi sa pogoršanjem međunarodne situacije“. List smatra da su takva saopštenja verovatno delo prevaranata koji žele da obmanu penzionere, ali to „definitivno“ nije priprema za rat.

  U drugoj analiziranoj vesti je pisano o porcijama hleba u slučaju rata u Sankt Peterburgu. Ranije su lokalne vlasti potpisale uredbu prema kojoj će svaki građanin grada dobijati 300 grama hleba dnevno tokom 20 dana u slučaju rata, ali to je najverovatnije „reklamni trik“, a ne priprema za rat, ističe list. U Rusiji su nakon pojave vesti o porcijama hleba odmah napravljene paralele o blokadi Lenjingrada u Drugom svetskom ratu.

  U trećoj analiziranoj vesti je pisano o ratobornim političarima. List citira reči lidera LDPR Vladimira Žirinovskog da će ukoliko bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pobedi na predsedničkim izborima u SAD doći do „nuklearnog rata“. Međutim, list piše da se Žirinovski nalazi „daleko od nuklearnog dugmeta“.

  U četvrtoj analiziranoj vesti je pisano o povećanju vojske. Trenutno u ruske oružane snage mogu da se vrate rezervisti i veterani. Sa njima mogu da se zaključuju polugodišnji ugovori. Međutim i to „najverovatnije“ ne znači pripremu za rat, navode novine. Ta odredba stupa na snagu samo u vanrednim okolnostima, kao što su „prirodne katastrofe ili unutrašnji sukobi“. Međutim, postoji izraz „održavanje ili ponovno uspostavljanje mira i bezbednosti“. Ne treba isključiti da Rusija razmatra „kopnenu operaciju u Siriji“, navodi se u članku.

  U petoj analiziranoj vesti je pisano o razmeštanju naoružanja. Ranije je Rusije u Kalinjingradsku oblast razmestila mobilne raketne sisteme „Iskander-M“. Na taj način će se to naoružanje nalaziti na samoj granici sa baltičkim zemljama. Međutim, i to „teško“ da predstavlja nagoveštaj da se Rusija sprema za rat. Moskva je objasnila da vojnici usavršavaju obuku, podseća „Vašington post“.

   

  Tagovi:
  Vašington post, pripreme, rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga