18:56 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1144
  Pratite nas

  Jednu polovinu ekonomskog razvoja zapadnih zemalja za poslednjih 65 godina činio je rast produktivnog rada, a drugu polovinu povećanje broja stanovnika. To je razlog zašto tekuća demografska kriza razvijene zemlje lišava polovine ekonomskog rasta.

  Prosek fertilnosti (broj dece na jednu ženu) na Zapadu je oko 1,75, a za prostu reprodukciju stanovništva potrebno je prosek od 2,1 deteta na jednu ženu. Jedno od rešenja je „uvoz“ stanovništva iz slabije razvijenih zemalja, što sa zadovoljstvom koriste i Zapad i Rusija, piše ruski portal „Na liniji“. 

  Rast migracije je počeo devedesetih godina prošlog veka, iznosi 100 miliona ljudi i ne namerava tu da se zaustavi. To znači da će se nastaviti rat za ljude i umove.

  Migrante treba asimilovati u svoje društvo, ali je to rešivo pitanje. Ne za mesec dana, ali za više godina i decenija svakako. Neko je u tome više uspešan (Nemačka), a neko manje (Francuska). Međutim, glavno je da dolaze milioni ruku, koje su potrebne za niskokvalifikovane poslove, dok se domicijalno stanovništvo bavi visokokvalifikovanim poslovima. Čak ni Rusija nema problem sa zaposlenošću svog stanovništva, bez obzira na ogromnu migraciju.

  Ne želeći da se pomiri sa slabim ekonomskim rastom, Evropa mora da pušta migrante i na to ne treba gledati kao na nečiji hir. Čak je i u Nemačkoj trenutna velika migracija nedovoljna da poveća radno sposobno stanovništvo i ona samo niveliše smanjenje sopstvenog stanovništva. Stoga je logično pretpostaviti da će se nastaviti agresivna migraciona politika Nemačke.    

   

  Tagovi:
  migranti, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga