07:26 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2781
  Pratite nas

  Iskušenja su nas učinila jačim, a mi smo jedna nacija i imamo jednu Rusiju, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini. Sankcije je nazvao srećom u nesreći, a kad je reč o međunarodnim odnosima pozvao na bezbednost za sve, a ne samo za izabrane.

  Putin je u govoru, kome su po tradiciji prisustvovali poslanici oba doma Federalne skupštine, članovi vlade na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, kao i drugi predstavnici javnog i političkog života zemlje, istakao da Rusija ne traži konfrontaciju i neprijatelje i da su joj potrebni prijatelji.

   „Časovi Hladnog rata su uzaludni“, rekao je Putin, i dodao da neće tolerisati pokušaje da se nanese šteta interesima Rusije.

  Putin je istovremeno poručio da će Rusija samostalno određivati svoju sudbinu i graditi svoju budćnost bez tuđih sugesitja i saveta koje ni ne traži, ali i da je spremna za dobronamerni, ravnopravni dijalog u utvrđivanju pravednosti i poštovanja u međunarodnim odnosima.

  Godišnje obraćanje predsednika RF Vladimira Putina Federalnoj skupštini
  © Sputnik / Mihail Klimentьev

   „Spremni smo za ozbiljan razgovor o izgradnji stabilnog sistema međunarodnih odnosa 21. veka. Na žalost na tom planu, decenije posle okončanja hladnog rata propale su uzalud. Mi smo za bezbednost i mogućnost razvoj,a ne za izabrane, nego za sve zemlje i narode“, naveo je on.

  Ruski predsednik je takođe istakao da je Moskva spremna na saradnju sa novom američkom administracijom, a da rusko-američki dijalog odgovara interesima čitavog sveta.

  „Svima je dobro poznato da smo se poslednjih godina suočili sa pokušajima spoljnih pritisaka. U opticaj je bilo pušteno sve, od mitova o ruskoj agresiji, propagandi, mešanja u tuđe izbore do hajke na naše sportiste, uključujući paraolimpijce. Naručene informacione kampanje, pronalaženje i izbacivanje kompromitujućeg materijala, mentorska čitanja lekcija svima su dobrano dosadili, ako treba, mi sami možemo da naučimo koga god treba“, rekao je ruski predsednik.

  Međutim, kako je naglasio, Rusija shvata svoju odgovornost i iskreno je spremna da uzme učešće u rešavanju globalnih i regionalnih problema, tamo gde je to potrebno.    

  Prezident Rossii Vladimir Putin vo vremя poseщeniя gimnazii №2 vo Vladivostoke
  © Sputnik / Alexei Druzhinin

  „Saradnja Rusije i SAD u rešavanju globalnih i regionalnih problema odgovara interesima čitavog sveta. Imamo zajedničku odgovornost za osiguranje međunarodne bezbednosti i stabilnosti“, rekao je Putin.

  On je istovremeno upozorio da su pokušaji da se naruši strateški paritet veoma opasni i da mogu dovesti do globalne katastrofe. „To se ne sme zaboravljati ni na trenutak“, dodao je on.

  Putin je naglasio da Rusija računa na objedinjavanje napora sa SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma, koji je „realna, a ne izmišljena pretnja“, Taj zadatak, dodao je, u Siriji rešavaju ruski vojnici.

  „Teroristima je naneta osetna šteta. Armija i flota su dokazale da su sposobne da efikasno rade daleko od stalnog mesta lociranja. Vidimo kakav rad obavljaju pripadnici specijalnih službi i jedinica, i tamo imamo gubitke. Sve to razumemo i nastavljaćemo taj rad. Želeo bih da  zahvalim našim vojnicima na profesionalizmu, plemenitosti i hrabrosti, za to što vi, vojnici Rusije, držite do svoje časti i časti Rusije“, naveo je Putin.

  Ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini
  © Sputnik / Alexei Nikolskiy

  Prema njegovim rečima, Rusija je iskreno spremna da uzme učešća u rešavanju svetskih i regionalnih problema, tamo gde je to potrebno. Putin je naglasio da je prioritet spoljne politike Rusije bilo i ostaje dalje produbljivanje saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije, kao i saradnja sa drugim zemljama Zajednice nezavisnih država.

  „Ozbiljan interes predstavlja i ruska ideja formiranja integrativnog modela u Evroaziji na više nivoa — velikog evroazijskog partnerstva. Mi smo već počeli da je razmatramo na raznim međunarodnim i regionalnim nivoima. Uveren sam da je takav razgovor moguć i sa državama EU u kojima danas jača potreba za samostalnom političkom i ekonomskom orijentacijom. To vidimo po rezultatima izbora“, rekao je Putin.

  Šef Kremlja je veliki deo svog govora posvetio ekonomskim i socijalnim pitanjima. Rusija je, kaže, poslednjih godina mislila ne samo kako svakodnevno da preživi, već je i gradila program razvoja koji sada izbija u prvi plan.

  „Prevladavajući tekuće teškoće, stvorili smo bazu za dalji napredak, nismo prekidali rad na programu razvoja što je izuzetno važno“, rekao je Putin i poručio građanima Rusije da budućnost zemlje zavisi samo od njih.

   

  Najnovije vesti
  • 11:13

   Putin je svoje obraćanje završio rečima da „kada narod oseća da je u pravu, on sigurnim koracima ide svojim putem“.

  • 11:11

   Putin o Siriji: Vojska i mornarica dokazali su da mogu efikasno da rade na udaljenim lokacijama.

   „Rusija je iskreno spremna da učestvuje u rešavanju svetskih i regionalnih problema u onim mestima gde je to neophodno“.

  • 11:10

   Rusija je spremna za saradnju sa novom američkom administracijom na osnovu poštovanja obostranih interesa.

   „Imamo zajedničku odgovornost za svetsku bezbednost“, rekao je Putin.

    

   On se osvrnuo i na pitanje istočne politike Rusije rekavši da je ona definisana dugoročnim nacionalnim interesima.

  • 11:08
  • 11:06

   Nastojimo da osiguramo bezbednost za sve, a ne za „izabrane“.

   „Časovi Hladnog rata su uzaludni“, rekao je Putin.

    

   Rusija je zainteresovana za ravnopravni dijalog, uz poštovanje principa pravednosti, kada je reč o međunarodnim odnosima u 21. veku. Na žalost, dekade koje su ostale iza nas nakon Hladnog rata su prošle uzalud, dodao je.

  • 11:05

   Putin o spoljnoj politici – Ne želimo konfrontaciju ni sa kim.

   Želimo samostalno da gradimo svoju budućnost bez tuđih saveta.

  • 11:04

   Putin o dpoingu – Skandal sa olimpijcima nam je omogućio da formiramo najnapredniji sistem za borbu protiv dopinga u sportu.

  • 11:01

   Putin: Neophodna su napredna istraživanja kako bismo izašli na novi nivo razvoja.

   Neophodno je razvijati zaštitu od sajber pretnji. Napredne tehnologije sa sobom nose određene rizike, a sajber pretnje su  neki od njih.

   Rusija bi trebalo da pokrene i sistem razvoja digitalne ekonomije, , a fundamentalna nauka mora da ponudi rešenje za izazove koji se nalaze pred zemljom.

  • 10:57

   Rusija je obezbedila makroekonomsku stabilnost i sačuvala finansijske rezerve.

   Sve izmene u ekonomiji moraju biti sprovođene veoma precizno. 

  • 10:56

   Putin je pozvao da se poveća kreditiranje realnog sektora i malog biznisa.

   „Zahvanjujući odlučnom i postepenom radu Centralne banke, bankarski sektor je očišćen od organizacija koje krše zakon, a sa tržišta su nestali slabi igrači“.

  • 10:52

   Borba protiv korupcije nije šou.

   Putin: U svakom delu zemlje osnovni javni servisi za biznis, ali i dostupnost infrastrukture mora u punoj meri da odgovara standardima federalnog zakonodavstva.

   „Neophodno je ukinuti sve elemente koje koče biznis“, rekao je on.

   Govoreći o borbi protiv korupcije Putin je rekao da nikoga ne smemo kriviti dok sud ne odluči da je kriv.

  • 10:46

   Putin: Poreski sistem mora da stimuliše poslovnu aktvnost.

  • 10:45

   „U svetu je u porastu protekcionizam i podižu se trgovinske barijere. Rusija mora aktivnije da se bori za udeo u drugim tržištima“ – Putin.

   Putin je naložio Vladi do napravi plan koji će uključiti period do 2025. godine sa ciljem da se pomogne celokupnom poslovnom okruženju.

  • 10:44

   Jedna od najbrže rastućih industrija u Rusiji je trenutno IT sektor.

   Uspeh je dostignut zahvaljujući olakšicama u IZ sektoru i predložio da one budu produžene do 2023. godine.

  • 10:41

   Ruski predsednik istakao je da porast proizvodnje u odbrambenim kompanijama iznosi 9,8 odsto.

  • 10:40
  • 10:39

   Poljoprivreda je važan segment ekonomije – hrani zemlju i osvaja međunarodna tržišta. 

   Izvoz poljoprivredne danas je veći nego izvoz naoružanja.

  • 10:37

   Putin o sankcijama – „sreća u nesreći“.

  • 10:36

   Ukoliko ne rešimo osnovne probleme u ekonomiji, možemo se zaglaviti na dug period.

   Neophodno je postaviti ciljeve i postepeno ih realizovati – Putin.

  • 10:33

   Glavni problemi ekonomije su unutrašnji.

   Pad BDP-a u 2016. godini biće neznačajan – 0,2 odsto. Istovremeno, zabeležen je rast industrijske proizvodnje.

   Inflacija će se značajno smanjiti i biće manja od šest odsto. 

  • 10:31

   Putin je obećao da će paralelno sa Moskvom i Sankt Peterburgom početi remont puteva i u drugim krupnim gradovima zemlje.

   On je takođe obećao da će regionima biti dato 20 miliona rubalja za potrebe ulepšavanja gradova tokom 2017. godine.

   Vlada bi trebalo da pripremi program očuvanja prirodnih simbola Rusije, kao što su jezero Bajkal i reka Volga.

  • 10:29

   Putin je pozvao činovnike da se ne kriju u kabinetima i da se ne plaše dijaloga s ljudima.

  • 10:27

   Smisao naše politike je da sačuvamo ljude, rekao je Putin.

   On je citirao ruskog filozofa Alekseja Loseva: «Znamo čitav trnovit put naše zemlje.»

  • 10:24
  • 10:22

   Putin o školstvu: Rusija ne sme više imati oronule škole.

   Deca bi trebalo da školu pohađaju u savremenim i komfornim uslovima. Takođe, škole bi trebalo da edukuju decu i da prenose prave vrednosti. 

   On je pozvao da se započnu obrazovni projekti u pozorištima, na televiziji, kako bi se aktivirala omladina. Deca moraju da nauče samostalno da misle, da sam postavlja sebi ciljeve i da ih realizuje.

  • 10:20

   Putin: izaziva zabrinutost to što u svetu nastaje sve više lomova i konflikata na političkoj, nacionalnoj i religioznoj osnovi. Dobro znamo kakve posledice imaju takozvani veliki potresi. Lekcije istorije neophodne su nam pre svega radi pomirenja.

   Nedopustivo je uvlačiti raskole, pakost i uvrede iz prošlosti u naš savremeni život, rekao je Putin.

  • 10:19

   Za poslednjih 10 godina 15 puta je porastao obim visokotehnološke medicinske pomoći.

   „Ove godine će 900.000 Rusa moći da dobije visokotehnološku medicinsku pomoć. Međutim, problema i dalje ima, građani se suočavaju sa velikim redovima, doktori su pretrpani, a u pojedinim mestima nema dovoljno kvalifikovane radne snage“.

  • 10:14

   Mi smo jedna nacija i imamo jednu Rusiju.

   Predsednik je govorio o porastu nataliteta u Rusiji, koji je u premašio brojku koja je zabeležena u evropskim zemljama i obećao nove izmene u socijalnoj sferi.

  • 10:13
  • 10:11

   Niko ne može bilo kome da zabrani da razmišlja ili da javno izražava svoj stav o pitanjima politike i ekonomije.

   „Ukoliko neko sebe smatra inteligentnijim ili modernijim, on ipak mora da se sa poštovanjem odnosi ka drugim ljudima“, rekao je Putin.

  • 10:09
   Ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini

   Da li Putin započinje predizbornu kampanju?

   Tradicionalno obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini važan je politički događaj. U Rusiji se na taj dan ispred televizora okupe milioni ljudi, a događaj prate svi ruski i svetski mediji. Ruski eksperti već uveliko polemišu i nagađaju koja će biti glavna tema govora, šta će predsednik reći i kakvu će poruku poslati.
   Dalje
  • 10:08

   Putin o kampanji povom predsedničkih izbora – „Trend povećanja konkurentnosti izbora je apsolutno opravdan“.

  • 10:05

   Rusija je primorana da rešava zadatke u komplikovaniim uslovima, međuim narod je dokazao da je sposoban za to.

   „Građani Rusije su se ujedinili na osnovu patriotskih vrednosti“, rekao je Putin.

  • 10:04

   Počelo obraćanje Putina.

   „Građani Rusije su se ujedinili na osnovu patriotskih vrednosti“, rekao je Putin.

  • 10:03
  • 10:03

   Senatori i poslanici smatraju da će predsednik veliku pažnju posvetiti ekonomskim pitanjima.

  • 09:56
   Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina Federalnoj skupštini
   © Sputnik
  Uživo
  Putin: Časovi Hladnog rata su uzaludni
  +
  Tagovi:
  godišnje obraćanje, Federalni sabor Rusije, Sabor Ruske Federacije, Boris Jeljcin, Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga