07:49 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1840
  Pratite nas

  Rusija i SAD još uvek nisu postigle saglasnost o izlasku boraca iz sirijskog Alepa, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

  „To što zapadne agencija javljaju nije uvek u skladu sa realnošću. Važno je da Rusija i njene snage u Siriji već duže vreme preduzimaju sve mere kako bi se u Alepu stvorili uslovi za bezbedan izlazak onih koji se tamo nalaze“, rekao je on.

  Prethodno je agencija „Rojters“ saopštila da su Rusija i SAD navodno obezbedile izlaz borcima Nusra fronta iz istočnog Alepa, kao i da to može biti sprovedeno već u narednih 48 sati.

  Prema rečima Rjabkova, pitanje izlaska boraca iz Alepa će se rešavati i dalje, budući da SAD insistiraju na tome da se obezbedi potpuna sloboda kretanja svima onima protiv kojih se sada bore vladine snage.

  „Iz tog razloga ni o kakvom zajedničkom predlogu koji bi potom razmatrala opozicija ne može biti ni reči. Nejasno je na kakve se izvore pozivaju agencije koje objavljuju takvu informaciju“, ocenio je ruski diplomata.

  Istovremeno, Rjabkov je dodao da Moskva konstatuje određen uspeh na susretima stručnjaka Rusije i SAD o Siriji u Ženevi, iako se taj proces odvija izuzetno sporo.

  „Još uvek nailazimo na pokušaje SAD da iskoriste taj kanal kako bi uticale na situaciju na terenu u onim mestima gde je njima i njihovim štićenicima to potrebno“, rekao je on i dodao da je to za Rusiju neprihvatljivo, te da upravo to stvara mnoštvo problema kada je reč o postizanju krajnje saglasnosti.

  Tagovi:
  Alep, saglasnost, izlazak, teroristi, Sergej Rjabkov, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga