09:34 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 411
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Japanu da su Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe razgovarali o pitanjima protivraketne odbrane i američkog prisustva u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i pretnje koje dolaze iz Severne Koreje.

  Ruski predsednik Vladimir Putin izlazi iz aviona
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй

  „Danas je dogovoreno da treba obnoviti kontakte na vojnoj liniji“, rekao je Lavrov. On je podsetio da su u svoje vreme dve države imale mehanizam sastanaka u formi „2+2“ koji je kasnije bio obustavljen.

  „Predsednik Putin je danas predložio da se obnove kontakti, kao i sastanci na liniji načelnika Generalštabova. Premijer je reagovao pozitivno. Nadam se će takva odluka u nekom trenutku biti doneta“, rekao je ministar.

  On je dodao i da se „razgovaralo o problemu protivraketne odbrane i u uopšte inostranog, pre svega američkog prisustva u tom regionu. Po našim ocenama (inostrano vojno prisustvo), koje dolazi od Severne Koreje, ne odgovara pretnjama zbog raketnog i nuklearnog programa“, izjavio je Lavrov.    

  „Nama se učinilo da su japanske kolege počele bolje da razumeju rusku zabrinutost u vezi s tim. Međutim, bilo je konstatovano da su u svakom slučaju Rusija i Japan, bez obzira na posebne odnose Japana i SAD, zainteresovani da u tim formatima koje postoje u Azijsko-pacifičkom regionu u kojima se razmatraju problemi bezbednosti tesno sarađuju“, izjavio je ruski ministar.

  Vladimir Putin i Šinzo Abe trenutno razgovaraju oči u oči o mirovnom sporazumu.    

  Tagovi:
  Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga