00:02 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1211
  Pratite nas

  Državni ministar Velike Britanije Alan Dankan odbio je da optuži Moskvu za narušavanje međunarodnog prava u Siriji. Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova pozvao se na činjenicu da je to veoma teško pitanje sa pravne tačke gledišta kojim se on ne bavi, prenosi „Indipendent“.

  Dankan je izjavio da je kao rezultat akcije Rusije u Alepu ubijeno više od 3.000 civila, a pola miliona ljudi bilo je pod opsadom. Osim toga, on kaže da su ruske oružane snage „uništavale medicinske ustanove“.

  Ipak, odgovarajući na pitanje da li je Rusija prekršila međunarodno pravo, ministar je odgovorio da on „nije upoznat sa formalnim detaljima“ situacije i ne želi da „kaže nešto netačno“.

  „To je veoma teško pitanje sa tačke gledišta pravnih formalnosti“, rekao je Dankan i dodao da se on time nije bavio.

  Ta Dankanova izjava izazvala je nedoumicu kod Krispina Blanta, člana Konzervativne partije, koji je istakao da je ona u suprotnosti sa stavom britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, Dankanovog neposrednog šefa.

  List podseća da je Džonson prošle nedelje izjavio da „ni Rusija ni Iran nisu ispunili svoje obaveze preuzete prema međunarodnom humanitarnom pravu“. Konkretno, te zemlje nisu „doprinele isporuci humanitarne pomoći civilima u onim mesecima kada se istočni deo Alepa nalazio pod opsadom“.

  Dankan je, takođe, reagovao i na ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj. On je rekao da Velika Britanija osuđuje taj „gnusni napad“ i uverio da je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije već kontaktiralo i tursku i rusku stranu kako bi izrazilo svoje saučešće.

   

  Tagovi:
  optužbe, zločin, Alan Dankan, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga