17:41 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3700
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova zahteva od lista „Njujork dejli njuz“ da se izvini zbog članka novinara Gerša Kuncmana o ubistvu ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova.

  U tekstu je Kuncman uporedio ruskog ambasadora sa ambasadorom nacističke Nemačke Ernstom fon Ratom kojeg je ubio jevrejski student Heršel Grinšpan 1938. godine u znak protesta protiv ratnih zločina Adolfa Hitlera.

  „Što se tiče poređenja ambasadora Andreja Karlova sa ambasadorom Trećeg rajha, reći ću jedno: danas ćemo glavnom uredniku lista koji je objavio ovaj ksenofobični članak koji opravdava terorističku akciju poslati pismo u kojem se traži izvinjenje“, napisala je Zaharova na svojoj stranici Fejsbuku.

  Ona je takođe ukazala da je Kuncman uporedio terorističke metode DAEŠ-a i Nusra fronta sa borbom Jevreja protiv antisemitizma krajem 30-ih godina prošlog veka. U vezi sa tim, Zaharova je pozvala antifašističke organizacije da daju svoju ocenu ovog članka.

  Ranije je saopšteno da je novinar lista „Njujork dejli njuz“ Gerš Kuncman u tekstu o ubistvu ruskog ambasadora izjavio da „neće roniti suze zbog Karlova“. Autor kolumne „iznenađen je što se to ubistvo nije dogodilo mesecima ranije“.

  Tagovi:
  članak, izvinjenje, Njujork dejli njuz, Gerš Kuncman, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga