23:06 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1290
  Pratite nas

  Formiranje vojske Evropske unije je nemogući san, rekao je ruski ambasador u NATO-u Aleksandar Gruško, istakavši da države-članice EU mogu samo da uspostave zajednički generalštab, koji bi planirao i kontrolisao vojne operacije.

  „Formiranje evropske vojske je nemogući san. Najbolje što mogu da urade jeste da uspostave neku vrstu zajedničkog generalštaba, koji bi bio sačinjen od vojnog i civilnog osoblja, koje bi planiralo i kontrolisalo sve vojne operacije u kojima učestvuje EU“, naveo je on.

  Agencije EU razmatraju mogućnost formiranja generalštaba, dodao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

  Istovremeno, naveo je, Rusija će pažljivo pratiti kupovinu američkih krstarećih raketa od strane Poljske.

  Prema njegovim rečima, ta odluka SAD i Poljske negativno utiče na evropsku bezbednost.

  Varšava i Vašington dogovorili su se o isporuci Poljskoj 70 krstarećih raketa klase vazduh-zemlja, kojima će biti opremljeni avioni F-16.

  Istovremeno, Gruško je istakao da je Rusija spremna da uspostavi vojne veze sa NATO-om.

  „Ako su sve zemlje NATO zaista zainteresovane za deeskalaciju tenzija u vojnom aspektu, smatramo da je jedan od glavnih zadataka uspostavljanje veza po vojnoj liniji. Rusija je na to spremna, a na prethodnom Savetu Rusija-NATO ruski predstavnici su formulisali čitav niz predloga po tom pitanju“, rekao je on.

  Takođe, Gruško je rekao da će formiranje NATO grupacije u Crnom moru negativno uticati na bezbednost u tom regionu.

  „Svi planovi formiranja bilo kakve grupacije Alijanse u tom regionu predstavljaju opasnost. Sećam se da je neko od bugarskih zvaničnika rekao da bi radije na obali Crnog mora gledao turističke jahte nego vojne brodove. Mi moramo da težimo ka tome, kako bi taj region bio sačinjen od ekonomske i političke saradnje“, rekao je on.


  Tagovi:
  krstareće rakete, isporuka, NATO, Aleksandar Gruško, Poljska, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga