06:50 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1420
  Pratite nas

  U saopštenju holandskog javnog tužilaštva koji list citira, navodi se da su podaci o snimcima sa radara navodno dati u formatu koji ne odgovara međunarodnim standardima.

   

  Holandski istražitelji još uvek nisu uspeli da dešifruju podatke sa radara koje je dostavila Moskva u okviru istrage nesreće malezijskog aviona „boing“ na letu MH17 iznad Donbasa, piše austrijski list „Standart“.

  „Da bi se bolje razumelo šta je prikazano na radarskim snimcima, potrebne su dodatne informacije“, rekao je predstavnik tužilaštva.

  Prema informacijama holandskih medija, istražitelji su tražili od Moskve da ponovo pruži informacije u obliku koji je pogodniji za dešifrovanje.

  Zajednička istražna grupa (JIT) u septembru prošle godine objavila je preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je „boing“ oboren raketom serije 9M38 koja je ispaljena iz protivavionskog raketnog sistema „Buk“ i daje se tačna lokacija njenog lansiranja — polje u blizini sela Prvomajsko, koje je, prema podacima istražitelja, bilo pod kontrolom ustanika.

  Koncern „Almaz—Antej“, koji je proizvođač PVO raketnih sistema „Buk“, saopštio je da je sproveo već tri eksperimenta koji potvrđuju verziju lansiranja sa drugog mesta — iz pravca sela Zaroščensko, koje je pod kontrolom ukrajinske vojske.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva ima razloga da sumnja u objektivnost nalaza JIT. Ruska strana i dalje nastavlja da smatra metode rada istražne grupe netransparentnim i pristrasnim, saopštilo je ministarstvo i istaklo je neprihvatljivo ignorisanje važnih objektivnih informacija koje je dostavila ruska strana.

  Slično:

  Osumnjičeni za obaranje MH17 biće poznati 2017.
  Moskva skreće pažnju na ulogu Ukrajine u katastrofi MH17
  Tagovi:
  radarski podaci, MH17, istraga, Holandija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga