04:15 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Sirijski ogranak ruskog Međunarodnog centra za razminiranje oružanih snaga Rusije zvanično je otvorio svoju školu u Alepu za obuku vojnika sirijske vojske za deminiranje teritorije koja je oslobođena od terorista, izjavio je direktor Centra Igor Mihalik.

  Sirijska zastava se vijori u Damasku
  © REUTERS / Omar Sanadiki

  „Već dobijamo prijave i planiramo da u utorak počnemo obuku početne grupe od 50 do 70 budućih deminera“, rekao je Mihalik.

  Nakon završene obuke koja će trajati od jednog do tri meseca u zavisnosti od svojih specifičnosti, sirijski stručnjaci za uklanjanje mina će formirati posebnu jedinicu inženjera vojske i deminera koja će se priključiti operaciji čišćenja mina koja se trenutno odvija u Alepu i drugim oslobođenim delovima zemlje.

  „Loš deminer ne može da bude dobar učitelj. Samo dobar deminer može da obučava nekoga da bude dobar kao on“, istakao je Igor Mihalik.

  On je dodao da jedinice za uklanjanje mina i dalje imaju mnogo posla u Alepu.

  „Pronašli smo skladište puno usmerenih protivpešadijskih mina i kumulativnih protivtenkovskih mina. Izgleda da su se ovde masovno proizvodile ovakve mine. One su dobrog kvaliteta i sve su fabričkog, što znači da se ovde vodi minski rat“, istakao je on.

  Prošle nedelje ruske jedinice za deminiranje očistile su više od 360 hektara u Alepu i 75 kilometara puteva neutrališući više od hiljadu eksplozivnih naprava.

  U međuvremenu, više od 12.000 ljudi već se vratilo u svoje domove u istočnom delu Alepa koji je oslobođen od terorista u decembru.

  „Svi oni dobijaju neophodnu pomoć“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.  

   

  Slično:

  U Siriji „cvetaju“ trgovina organima i prostitucija
  Konašenkov: Međunarodne humanitarne organizacije ne isporučuju pomoć u Alep
  Tagovi:
  demineri, obuka, Centar za deminiranje, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga