16:40 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 92
  Pratite nas

  NATO će nastaviti da pokušava da mistifikuje „rusku pretnju“ kako bi opravdao širenje svog prisustva na istok, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

  „Ispostavilo se da je u početku neprijateljska retorika bila potrebna kako bi se opravdao plan za jačanje istočnog krila. Narodu je trebalo objasniti zašto su potrebni tenkovi ’Abrams‘ u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, čemu sve te vojne vežbe. Sada kada je sve jasnije da ne postoji nikakva pretnja, ali su napori u vojnoj sferi već preduzeti, potrebno im je ideološko opravdanje i zato NATO zauzima upravo takav stav o ukrajinskoj krizi, pokušavajući da upire prstom u Rusiju“, istakao je Gruško.

  On je dodao da će se verovatno „nastaviti pokušaji ovakve mistifikacije ruske pretnje u različitim ideološkim manifestacijama“.

  Rusija i SAD postigle sporazum za rešavanje problema letenja sa primopredajnikom

  Rusija i NATO su uspele da postignu određene dogovore za rešavanje problema letenja sa primopredajnicima nad vodama Baltičkog mora, izjavio Gruško.

  „Drugo pitanje koje je na dnevnom redu je potreba da se nađu načini za deeskalaciju, sprečavanje opasnih incidenata u vazduhu i na moru, gde se sprovodi vojna aktivnost  Rusije i NATO-a. Postoji dijalog, razmenjujemo informacije o vojnim vežbama, što nije beskorisno, i postoji nada da ćemo zaista napredovati, jer je proradila projektna grupa pod pokroviteljstvom IKAO u Baltičkom moru, koja se bavi problemom primopredajnika“, rekao je Gruško za televiziju „Rusija 24“.

  On je dodao da se u poslednjih mesec dana ništa nije čulo o primopredajnicima, jer je grupa postigla dogovor kojim se delimično rešava ovaj problem.

  O prisustvu NATO-a u Crnom moru

  Moskva preduzima sve mere kako bi odgovorila na planove NATO-a da pojača svoje trupe na Crnom moru, izjavio je Gruško.

  „U svakom slučaju, ove planove treba posmatrati kao još jedan korak ka jačanju načela sukoba sa Rusijom. Što se tiče našeg odgovora, on je već dat — vojnotehnički. Jačamo svoje zapadne granice, najavili smo formiranje tri divizije, dve su već formirane. Preduzimamo sve potrebne mere kako bismo obezbedili svoje interese“, istakao je on.

  O situaciji u Donbasu

  Pogoršanje situacije u Donbasu je deo političkog plana, Kijev i dalje ne realizuje Minske sporazume, rekao je Gruško.

  „Problem je u tome što Ukrajina ne ispunjava Minske sporazume. Štaviše, stiče se utisak da je pogoršanje trenutno rezultat nekog političkog plana. On očigledno sadrži i političku komponentu koja se sastoji od toga da je režim osetio da tema Ukrajine, kako vole da kažu na Zapadu, odlazi sa političkog radara“, istakao je Gruško. 

  Slično:

  Provera ruskih oružanih snaga zbog situacije u Ukrajini
  NATO želi dijalog sa Rusijom, ali sa pozicije sile
  Tagovi:
  primopredajnici, sukob u Donbasu, NATO, Aleksandar Gruško
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga