23:55 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11525
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država treba da budu obnovljeni nakon perioda njihove degradacije, ali da to ne zavisi samo od ruske, nego i od američke strane.

  „Rusko-američki odnosi su u proteklih pet godina posebno jako degradirani i, naravno, potrebno je da budu obnovljeni kako u interesu ruskog, tako i u interesu američkog naroda. Mi smo čuli kako se prema tome odnosi novoizabrani predsednik Tramp, koji je stupio na dužnost, uvek smo to pozdravljali i očekujemo da će se ti odnosi obnavljati u punom obimu i u svim pravcima, ali to ne zavisi samo od nas, to zavisi i od američke strane“, izjavio je Putin. 

  Ruski predsednik je istakao da američka strana treba da formira svoj tim i da konačno utvrdi ko će i u kojim pravcima voditi dijalog sa Rusijom.

  „To se tiče trgovinsko-ekonomskih veza, to se tiče i pitanja bezbednosti, tiče se raznih delova sveta koji stradaju u velikom broju sukoba. I mi bismo, naravno, ujedinivši napore, mogli znatno da doprinesemo rešavanje tih pitanja, među kojima je i borba protiv međunarodnog terorizma“, dodao je predsednik Rusije.

  Ruski lider je, nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u Moskvi, izjavio da je Slovenija odlično mesto za susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je dodao da taj sastanak zavisi od mnogo stvari.

  „Što se tiče Ljubljane i Slovenije u celini, naravno, to je odlično mesto za dijaloge ove vrste. To, međutim, zavisi ne samo od nas, nego od čitavog niza okolnosti, od tekućih poslova“, rekao je Putin, podsećajući da su rusko-američki sastanci već održavani u Ljubljani.

  Ruski predsednik je zahvalio Sloveniji zbog spremnosti da organizuje taj sastanak.

  Putin i Pahor su razgovarali i o odnosima Rusije i Evropske unije. Ruski lider je izrazio nadu da će oni biti obnovljeni. On je, takođe, obavestio slovenačkog kolegu o zaoštravanju situacije u Donbasu, navodeći da ne postoji alternativa Minskom sporazumu.

  „Informisao sam predsednika o poslednjim događajima i zaoštravanju situacije na jugoistoku Ukrajine, naglasivši da ne postoji alternativa ispunjavanju Minskog sporazuma kao osnovu za rešenje sukoba. Razgovarali smo o odnosima Rusije i Evropske unije, nadam se da će se oni postepeno obnavljati“, rekao je Putin nakon sastanka. 

  Slovenački predsednik je naglasio da bi „prvi korak u rešavanju krize trebalo da bude povlačenje naoružanja, nakon čega se mogu nastaviti mirovni pregovori u okviru Minskog sporazuma“. 

  „Ja, kao Vaš prijatelj, pozivam sve strane da prekinu sva vojna dejstva. Tek ćemo tada moći da se nadamo poboljšanju odnosa Rusije sa zapadnim svetom. Uveren sam da će tada i odnosi sa Evropskom unijom biti obnovljeni na odgovarajućem nivou“, rekao je Pahor. 

  On je saopštio da je tokom njegovog boravka planirano potpisivanje 11 komercijalnih ugovora.

  „Nadam se da će to pomoći da se poveća trgovinska razmena naših zemalja“, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom. 

   

  Tagovi:
  saradnja Rusije i SAD, saradnja Rusije i EU, sastanak, saradnja, ukrajinska kriza, Donald Tramp, Borut Pahor, Vladimir Putin, Evropska unija, Slovenija, SAD, Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga