07:10 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1130
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Ministarstvo inostranih poslova Rusije i Stejt department SAD razmatraju varijante i mogućnosti za sastanak ruskog i američkog lidera Vladimira Putina i Donalda Trampa.

  Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik RF Vladimir Putin
  © REUTERS / Alexander Zemlianichenko

  „Pozdravljamo saopštenje nove administracije u Vašingtonu i mnogih evropskih političara u korist razvoja normalne saradnje. Razume se, sudićemo na osnovu konkretnih dela“, rekao je ministar. 

  Lavrov je istakao da je njegov mogući susret sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Nemačkoj dobra prilika za razgovor. 

  Prema njegovim rečima, u telefonskom razgovoru održanom 28. januara Putin i Tramp su se složili da je potrebno razgovarati i o pitanjima u kojima ne postoji potpuna saglasnost dveju strana, među kojima su situacije u vezi sa Iranom i Severnom Korejom i problemi u vezi sa širenjem oružja za masovno uništenje.

  „Niko ne kaže da nećemo razgovarati o pitanjima u kojima se ne slažemo. Diplomatija i jeste upravo traženje dodirnih tačaka čak i u onim pitanjima o kojima je, na prvi pogled, teško dogovoriti se“, istakao je Lavrov i dodao da će o mogućem susretu Putina i Trampa razgovarati sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

  „On se sprema, kao i ja, za samite koji će ovog meseca biti održani u Nemačkoj. Tamo će biti održan sastanak ministara inostranih poslova ’dvadesetorice‘ u Bonu i godišnja Minhenska konferencija o bezbednosti. To će biti dobra prilika da se razgovara ’na marginama‘ jednog od tih foruma“, rekao je Lavrov. 

  Ruski ministar je naveo da „ne treba da bude nikakve sumnje da će bezbednost Rusije i njenih građana biti zaštićena u bilo kojim uslovima“.

  „Pokušaji da se izvrši pritisak na Rusiju kako bi ona odustala od svojih principa i udaljila se od ideala istine i pravde, naravno, neće dovesti ni do kakvog rezultata“, dodao je Lavrov. 

  Situacija u Siriji sada mnogo povoljnija

  Govoreći o Siriji, ruski ministar je ocenio da je situacija u toj zemlji sada mnogo povoljnija za praktično rešavanje krize. 

  Ministar je podsetio da se mogućnost za početak tog rada nazirala još u septembru prošle godine, ali Amerikanci nisu uspeli da ispune dogovor postignut sa Rusijom, ponovo pokazavši time nesposobnost administracije Baraka Obame da ispuni dogovore o mnogim pitanjima.

  „Shvatili smo da je neophodno preduzeti dejstva (nazovite to šok terapijom, ako želite) i iskoristili smo mogućnost rusko-turskih odnosa. Znajući da je Turska uticala i da može da utiče na veoma značajan deo komandanata, posredstvom naših ministarstava odbrane dogovorili smo se o prekidu vatre“, dodao je Lavrov.

  Koliko košta ukrajinska vlast?

  Ruski ministar je u intervjuu televizijskom kanalu NTV rekao da usled zaoštravanja situacije u Donbasu na Zapadu počinju da shvataju koliko košta ukrajinska vlast.

  „Kako se upravo ispostavilo, bezbednost se može očuvati ako se poštuje ono o čemu smo se dogovorili. Petro Porošenko je razumeo da će od njega sada tražiti političke reforme, zakon o amnestiji, zakon o posebnom statusu Donbasa, učvršćivanje tog statusa u Ustavu i održavanje izbora. Sve je to usaglašeno sa Donjeckom i Luganskom. Čim je to shvatio, on je očigledno zaključio da će njegovi politički dani biti odbrojani ukoliko te predloge odnese u Vrhovnu radu. Zbog toga je, verovatno, pomislio da ne bi bilo loše da zatvori oči na ono što će raditi dobrovoljački bataljoni, a može biti čak i da im kaže da je potrebno da počnu da pucaju“, rekao je Lavrov.

  „Jedino pitanje koje vidim u ovoj situaciji, a ono se plaća teškom krvlju i višemesečnim, da ne kažem višegodišnjim eksperimentima, jeste da na Zapadu ipak počinju da shvataju koliko košta ukrajinska vlast“, dodao je ministar. 


  Tagovi:
  sastanak, Ministarstvo inostranih poslova RF, Stejt department, Donald Tramp, Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga