09:30 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2460
  Pratite nas

  Ministarstvo za prirodne resurse i ekologiju Rusije saopštilo je da se nada da će komisija UN ove godine razmotriti zahtev Rusije za proširenje njenih granica na Arktiku.

  Prema rečima ministra Sergeja Donskog, komisija UN bi trebalo krajem februara da stupi u kontakt sa ruskom delegacijom, te da bi tom prilikom trebalo da bude razmotreno mnoštvo pitanja.

  Arctic Ocean. (File)
  © Sputnik / Vladimir Astapkovich

  „Nadam se da će stručnjaci predočiti dodatna pitanja, te da će to doprineti aktivnijem rešavanju ovog problema. U poslednje vreme Rusija je predstavila mnogo materijala, tako da se ove godine očekuje veći angažman UN“, rekao je on.

  Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koji bi uključio kontinentalni greben Arktika, koji je izuzetno bogat energentima, ali ta inicijativa je bila odbačena zbog nedostatka informacija.

  Ubrzo zatim organizovane su ekspedicije koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata.

  Potom je Rusija 2015. godine poslala zahtev UN kako bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova, a prema konvenciji UN za pomorsko pravo neophodno je dokazati kontinentalnu prirodu svih geoloških struktura na dnu okeana.

  Tagovi:
  energenti, proširenje, granice, Sergej Donskoj, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga