12:29 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Poznati ruski pisac Zahar Prilepin priključio se borbama u Donbasu postavši zamenik komandira jednog bataljona u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ovo za njega nije prvi put da učestvuje u borbama, već se u sastavu specijalnih snaga borio i u ratu protiv Čečenije.

  Međutim, pored Prilepina, u istoriji Rusije bilo je mnoštvo istaknutih pisaca koji su učestvovali u ratovima. 

  Aleksandar Puškin

  Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.
  © Sputnik / RIA Novosti
  Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.

  Nakon što je zaprosio Nataliju Gončarovu i od njenog oca dobio dvosmislen odgovor, isfrustrirani Puškin se 1829. godine uputio na Kavkaz, gde su se vodile borbe protiv Turaka pod komandom generala Ivana Paskeviča.

  On je uspeo da se istakne u borbama, ali je po naređenju svog komandanta, koji nije želeo da na sebe preuzme odgovornost za bezbednost pisca, prebačen u Tifilis.

  Vasilij Žukovski i Petar Vjazemski

  Ruski pesnik Vasilij Žukovski
  © Sputnik / Alekseй Varfolomeev
  Ruski pesnik Vasilij Žukovski

  Stariji Puškinov prijatelj učestvovao je u ratu 1812. godine. Već kao priznati pesnik, Žukovski je pristupio ustanicima i učestvovao u borbama. Sa njim je bio i Petar Vjazemski, koji je za uspehe dobio orden Svetog Vladimira.

  Oba pesnika su pisala o Borodinskoj bici, a priče Vjazemskog su ušli u osnov „Rata i mira“ Lava Tolstoja.

  Lav Tolstoj

  Grof Lav Tolstoj je takođe bio ratoboran. Učestvovao je u borbama na Kavkazu, zatim u odbrani Sevastopolja, zbog čega je dobio orden Svete Ane, kao i neke druge medalje.

  Bio je miljenik svojih saradnika jer je pisao priče koje su svi izuzetno voleli da čitaju.

  Arkadij Gajdar

  Arkadij Gajdar
  © Sputnik / RIA Novosti
  Arkadij Gajdar

  Gajdar je prvi put pokušao da stigne na front još sa deset godina, ali mu to nije uspelo, samim tim nije ratovao u Prvom svetskom ratu. Međutim, kad je navršio 14, uspeo je da se upiše u redove Crvene armije.

  U Drugom svetskom ratu je radio kao novinar „Komsomoljske pravde“, ali nakon što je jugozapadni front bio opkoljen, priključio se vojsci gde je pucao iz mitraljeza. Oktobra 1941. godine se našao u opsadi nemačke vojske, gde je i poginuo.

  Slično:

  Prilepin zamenik komandira bataljona u Donbasu
  Tagovi:
  pisci, rat, Arkadij Gajdar, Lev Tolstoj, Pjotr Vjazemski, Vasilij Žukovski, Aleksandar Puškin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga