09:37 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1550
  Pratite nas

  Rusija i SAD su potvrdile zainteresovanost za borbu protiv terorizma, uključujući i u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na kraju sastanka sa šefom Stejt departmenta Reksom Tilersonom u Bonu.

  Ruski ministar je rekao da je sastanak sa Tilersonom produktivan.

  „Potvrdili smo postojanje zajedničkih interesa, pre svega što se tiče borbe protiv terorizma u kontekstu političkog rešavanja sirijske krize, kao i o drugim zemljama, gde je terorizam takođe pustio korene“, rekao je on.  

  Prema rečima Lavrova, državni sekretar je potvrdio spremnost SAD da unapređuju odnose između Moskve i Vašingtona. Pri tome, on je naveo da se nesuglasice između dve države ne mogu rešiti odjednom.     

  „Dogovorili smo se da nastavimo kontakte. Imaćemo za to mnogo mogućnosti narednih meseci“, rekao je Lavrov na kraju pregovora sa Tilersonom.

  On je saopštio da su SAD zainteresovane za rešavanje krize u Siriji, kao i u Ukrajini. Tilerson je izrazio spremnost da podrži međusirijski proces u Astani, dodao je ruski šef diplomatije.

  Na sastanku sa Tilersonom pitanje sankcija nije pokrenuto.

  „Ne, nije bilo razgovora o sankcijama. Mi polazimo od toga da je to anomalija i oni koji su se za te sankcije zalagali, treba da ocene koliko je to efikasno i koliko je u skladu sa normalnim razgovorima između država“, rekao je Lavrov na sastanku u Bonu.

  Šef američke diplomatije je potvrdio Trampovu spremnost da prevaziđe složenosti u odnosima sa SAD.

  Sastanak Putina i Trampa će biti održan kada lideri Rusije i SAD budu smatrali da je to moguće, dodao je Lavrov.

  Tagovi:
  Reks Tilerson, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga