16:44 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1128
  Pratite nas

  Dogovor koji je kontakt-grupa za Ukrajinu postigla o povlačenju teškog naoružanja u Donbasu osujetio je Kijev, izjavio je ovlašćeni predstavnik Rusije u kontakt grupi, Boris Grizlov.

  On je podsetio da je na prošlom sastanku kontakt-grupe postignut dogovor o povlačenju teškog naoružanja u skladu Minskim sporazumima.

  „To je trebalo da se desi 20. februara. Nažalost, primoran sam da konstatujem da je u ovom trenutku unutar bezbednosne zone praktično na celoj liniji razgraničenja i dalje razmešteno teško naoružanje“, rekao je Grizlov.

  Prema njegovim rečima, odbijanje da se teško naoružanje u Donbasu povuče „predstavlja pretnju po dalju eskalaciju oružanog sukoba i opasnost po život i zdravlje stanovnika u nekim oblastima“.

  On je istakao da je nakon što 20. februara zakazano povlačenje oružja nije izvršeno, predstavnici samoproglašene LNR predložili su da se održi video-konferencija za rešavanje ovog problema.

  „Međutim, vlasti u Kijevu ignorisale su ovaj predlog. Predstavnici OEBS-a, nažalost, takođe nisu uspeli da postignu održavanje ovakve video-konferencije. Iz tog razloga mora se napomenuti: Kijev je osujetio povlačenje teškog naoružanja koji je dogovorila kontakt-grupa. Sadašnje ukrajinske vlasti ne žele da reše kompleksne probleme koji su se nagomilali u ovom regionu“, dodao je on.

  Slično:

  OEBS poziva sukobljene strane u Donbasu da povuku naoružanje
  Priznavanje dokumenata iz Donbasa u skladu sa međunarodnim pravom
  Tagovi:
  linija razgraničenja, povlačenje oružja, OEBS, Boris Grizlov, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga