07:03 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 212
  Pratite nas

  Rusija i Kina se ne takmiče za uticaj u Centralnoj Aziji, jer se njihovi prioriteti u regionu poklapaju, uključujući i održavanje političke stabilnosti, promovisanje ekonomskog razvoja i podržavanje sekularne državnosti, smatra politički analitičar Aleksandar Lukin.

  Lukin, koji je šef Katedre za međunarodne odnose na Višoj školi za ekonomiju u Moskvi, pomenuo je da neki u Rusiji tvrde da se Moskva i Peking već bore za vlast u Centralnoj Aziji, ili rizikuju da budu u pat-poziciji u regionu koji obe zemlje vide kao značajan za njihove političke, ekonomske i bezbednosne inicijative.

  „Postoje oni koji tvrde da je u toku ili treba da počne borba za vlast između Rusije i Kine. Moramo da istaknemo da to nije ono što se zaista događa. Mislim da ne postoje posebne tenzije između dva naroda u ovom regionu, jer su njihovi osnovni ciljevi isti. To podrazumeva održavanje političke stabilnosti, promovisanje ekonomskog razvoja i podržavanje sekularne državnosti“, rekao je analitičar tokom okruglog stola pod nazivom „Od Turkestana do Centralne Azije: Regionalna politička budućnost“ koji je održan na Moskovskom državnom univerzitetu.

  Ovi strahovi nisu sasvim neosnovani, jer je Kina povećala svoj položaj u Centralnoj Aziji, zamenjujući Rusiju kao ključnog partnera za neke od regionalnih sila. Takođe, čini se da Kazahstan doživljava Rusiju i Peking kao ravnopravne partnere.

  Lukin smatra da ova tendencija nije predmet zabrinutosti u ovom trenutku.

  „Kineski faktor je teško preceniti kada je u pitanju Centralna Azija. On će postati sve značajniji“, rekao je ekspert. „Naravno da postoji određena konkurencija među kompanijama, ali je naša osnovna saradnja sasvim bliska“.

  Ipak, sve veći uticaj Kine u Centralnoj Aziji predstavlja određeni izazov za Rusiju.

  „Uticaj Kine raste. To ne znači da je ovaj proces nepovoljan za nacionalne interese Rusije. S druge strane, to takođe ne znači da moramo da izgubimo naš tradicionalni položaj u regionu“, rekao je on misleći na uticaj Rusije kao postignuće i nasleđe.

  Slično:

  Putinov „pohod“ na Centralnu Aziju
  SAD istražuju: Mogu li Rusija i Kina da prežive nuklearni napad
  Kineske rakete nisu pretnja za Rusiju
  Tagovi:
  ciljevi, saradnja, Centralna Azija, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga