12:15 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 622
  Pratite nas

  Rusija je spremna da zatvori vojnu bazu u Kirgiziji, ili da razmotri mogućnost njenog jačanja, ukoliko to bude zatražio Biškek, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Ukoliko nekada Kirgizija kaže da je toliko ojačala svoje oružane snage da takva baza nije potrebna, mi ćemo tog dana otići“, naglasio je Putin.

  On je objasnio da Rusiji nema potrebu da razmešta u Kirgiziji vojni kontingent. Ruska baza potrebna je za bezbednost same Kirgizije, ali ta zemlja će se postepeno razvijati i ojačati sopstvene oružane snage.

  „Nismo razmatrali pitanje proširenja vojnog kontingenta. Ukoliko Kirgizija smatra da je neophodno da se to uradi, onda ćemo razgovarati, ali imajte na umu da su to za nas, takođe, dodatni troškovi“, dodao je ruski lider.

  Putin je podsetio da ruska baza u Kantu nastala na zahtev kirgiske vlade tokom 1999-2000. godine.

  „Onda kada se Kirgizija suočila sa napadom međunarodnih terorista koji su prešli granicu sa Avganistanom, lično meni je aktuelno rukovodstvo Kirgizija zatražilo da se hitno razmesti vojni kontingent, pre svega avijacija, kako bi se efikasno borili sa terorističkom pretnjom“, rekao je Putin.

  Na teritoriji Kirgizije nalazi se zajednički ruska vojna baza. Ona se sastoji od četiri objekta: aerodroma kolektivnih snaga za brzo reagovanje u Kantu, pomorska bazu na jezeru Isik-Kul, centar veze u selu Čaldovar i autonomni seizmički punkt u gradu Majlu Su.

  Rusija ne podržava nove sankcije Siriji

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće podržati nikakve nove sankcije Siriji.

  „Što se tiče sankcija, to je sada sasvim neprimereno prema sirijskim vlastima. To ne pomaže, ne bi pomoglo pregovaračkom procesu, već bi samo otežalo ili potkopalo poverenje tokom pregovaračkog procesa. Rusija neće podržavati nikakve nove sankcije Siriji“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Kirgizije.

  Ranije je ruski lider nazvao pozitivnim razgovore o situaciji u Siriji koja su održani u Astani.

  Ruski predsednik rekao je da su pregovori o Siriji u Astani bili pozitivni.

  „Ne može da nas ne raduje što je astanski proces završen veoma pozitivno, čiji je neprikosnoveni rezultat konsolidacija prekida vatre i uspostavljanje mehanizma za kontrolu prekida vatre. Bez toga bi bilo nemoguće da se nastave Ženevski razgovori“, rekao je Putin.

  On je istakao da na razgovorima o Siriji u Ženevi „ne ide sve tako glatko“.

  Slično:

  Erdoganov savetnik: Uz pomoć Rusije zbrisaćemo DAEŠ s lica zemlje
  Damask: Pregovaraćemo samo s protivnicima terorizma
  Tagovi:
  Vladimir Putin, Kirgistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga