19:14 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2361
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja ne namerava ni da ratuje, ni da se takmiči sa SAD, koje na odbranu troše najviše sredstava od svih država na svetu.

  On je na forumu „Arktik — teritorija dijaloga“, koji se održava u Arhangeljsku, rekao da Moskva računa na to da će se odnosi sa Vašingtonom normalizovati, što je moguće pre.

  On se osvrnuo na optužbe da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD, ali i na „špijunske“ susrete ruskog ambasadora sa američkim zvaničnicima rekavši da su u pitanju apsolutne gluposti.

  „Čitajte mi sa usana — ne“, kazao je on.

  Kada je reč o pretnjama, Putin smatra da najveći pritisak dolazi upravo iz SAD, dok Rusija nastoji da minimalizuje posledice od potencijalnog napada.

  „I sada Rusiju neko optužuje za agresivno ponašanje? To je sušto licemerje. Ruska vojna aktivnost, za razliku od američke, lokalnog je karaktera, jedinice se pozicioniraju na sopstvenoj teritoriji, dok Vašington to čini globalno“, istakao je ruski predsednik.

  Vojne akcije Sjedinjenih Američkih Država na Aljasci predstavljaju određenu pretnju za Rusiju, izjavio je Putin.

  To gde mi razvijamo svoju vojnu, graničnu aktivnost, to je teritorija Rusije. SAD su naši susedi na Arktiku i one razvijaju svoje vojne aktivnosti, koje, po našem mišljenju, predstavljaju određenu pretnju po nas, istakao je Putin.

  Prema njegovim rečima, protivraketna odbrana SAD nije samo odbrambeni sistem, već „deo nuklearnog potencijala koji je iznet na periferiju“.

  „I to nije nešto što upozorava na nuklearni napad, to je ono što minimalizuje tzv. uzvratni napad“, naglasio je on.

  Istovremeno, dodao je on, Rusija i SAD predstavljaju dve nuklearne svetske sile, zbog čega nose veliku odgovornost pred celim svetom.

  „Zbog toga je važno da se napravi saradnja u vojnoj sferi što je moguće pre“, kazao je Putin.

  Pored toga, nastavio je, neophodna je i saradnja u borbi protiv međunarodnog terorizma, jer postoji dovoljno dodirnih tačaka kako bi se to i ostvarilo.

  „Predsednik Tramp je zadao taj zadatak i to je vrlo dobra stvar. Mi ćemo svakako podržati tu inicijativu jer jedino zajedničkim snagama možemo pobediti taj globalni problem“, naglasio je ruski predsednik.

  Govoreći o unutrašnjoj političkoj situaciji u Americi, Putin je rekao da se Rusija u nju ne meša, već da čeka da se atmosfera u SAD stabilizuje.

  „Situacija u Americi je takva da Trampu ne dozvoljavaju da realizuje svoje predizborne planove, između ostalog i kada je reč o odnosima sa Rusijom“, zaključio je predsednik Rusije.

   

  Tagovi:
  borba protiv terorizma, pretnje, bilateralni odnosi, saradnja, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga