07:39 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja trebalo bi da počnu istragu o incidentu s upotrebom hemijskog oružja u Siriji najkasnije 22. aprila, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin na 54. vanrednoj sednici Izvršnog saveta ove organizacije.

  „Posle onoga što se dogodilo u Idlibu i grubog američkog narušavanja međunarodnog prava, koje se pretvorilo u agresiju protiv suverene Sirije, dalje odlaganje je nemoguće. Imajući to u vidu, nadamo se da će odluka Izvršnog saveta biti usvojena, kako bi misija međunarodnih eksperata koju smo predložili mi i Iranci počela da radi u Siriji najkasnije 22. aprila“, izjavio je Šuljgin.

  On je istakao da Rusija odlučno demantuje optužbe za saučesništvo u korišćenju hemijskog oružja u Siriji. 

  „Kao odgovorni član OZHO, Rusija bespogovorno osuđuje upotrebu hemijskog oružja o kome god da je reč i gde god da se to dogodi“, istakao je Šuljgin.

  Prema njegovim rečima, u misiji za istragu o događajima u Idlibu mogli bi da učestvuju eksperti iz Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije i Irana, kao i Francuske, Švedske, Španije i drugih država. 

  Šuljgin je precizirao da je reč o „dobro poznatim autoritetima u OZHO, kao što su Švajcarac Mogl, Nemac Trap, Šveđanin Sjolstrem i Kinez Čen Tan“.

  On je istakao da je Damask spreman da osigura bezbedan pristup eksperata bazi Šairat, te da Rusija ne vidi prepreke za početak istrage u Siriji. 

  Šuljgin je dodao da zemlje koje utiču na naoružanu opoziciju Sirije treba da pomognu da se reši pitanje bezbednosti eksperata na putu u Han Šeihun.

  Tagovi:
  međunarodna istraga, eksperti, OZHO, Organizacija za zabranu hemijskog oružja, Idlib, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga