03:49 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2640
  Pratite nas

  Kamioni sa mozaikom namenjenim Hramu Svetog Save na Vračaru krenuli su danas iz Rusije, a nakon što za tri do pet dana dođu u Beograd, lik Hrista Spasitelja počeće da se ocrtava u kupoli najveće pravoslavne svetinje na Balkanu.

  U narednih 20 dana će početi i instalacija mozaika, rekao je za Tanjug glavni arhitekta đakon Miroslav Nikolić.

  „Danas su krenuli kamioni u kojima je mozaik i trebalo bi da stignu u Srbiju do kraja nedelje. Mozaik je pakovan u posebne kutije sa specijalnom zaštitom kako bi ceo transport prošao bezbedno. Zatim, njegovo krajnje odredište je kota — 65 metara, pod kupolom. Nakon toga, Hram će obasjati lik Hrista Spasitelja, delo ruskih umetnika“, kaže Nikolić.

  On objašnjava da su Rusi tražili da se projektuje i izgradi poseban lift kojim će mozaik, kao i radnici, biti podizani u prostor naosa, podkupolski deo Hrama.

  „Postavićemo 1.250 kvadratnih metara mozaika, a za to je potrebna ozbiljna logistika. U narednih 20 dana kreću radovi i uskoro će, uz blagoslov patrijarha, biti postavljen i prvi kvadrat. Kako bi se omogućio nesmetani rad ljudima, u centru Hrama će biti postavljen poseban lift, koji je bio pravi inženjerski poduhvat“, objašnjava arhitekta Nikolić i kaže da bi radovi na postavljanju mozaika trebali da traju osam meseci.

  Kako je rekao, u narednom periodu radiće se na postavljanju mozaika u tri smene, podloga od mape i maltera je gotova, a obeležena su polja na kojima će biti lik Hrista Spasitelja veličine 15 metara.

  Mozaik rade ruski umetnici, a „Gaspromnjeft“ je za tu svrhu izdvojio 4,2 miliona evra, a izgradnju hrama već decenijama pomažu donatori, građani, kako iz Srbije, tako i iz najudaljenijih zemalja sveta.

  Kako je rekao Nikolić, u Hramu će biti postavljeno više od 15.000 kvadratnih metara mozaika, a radovi bi trebalo da budu okončani do januara 2019. godine, kada se proslavlja 800 godina od kada je SPC dobila samostalnost i kada se očekuje veliko osvećenje hrama.

  Tagovi:
  mozaik, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga