19:44 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1018
  Pratite nas

  Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson naglasio je u tradicionalnom govoru na uskršnjem banketu lorda-gradonačelnika da London nema nameru da prizna „nezakonitu aneksiju“ Krima, da podržava američke akcije u Siriji i da se ne plaši „bregzita“.

  „Mi insistiramo na suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih evropskih zemalja, i odbijamo da priznamo nezakonitu rusku aneksiju Krima“, rekao je on.

  U govoru koji je gotovo potpuno bio posvećen nabrajanju prednosti Konzervativne partije nad njenim političkim konkurentima, Džonson se dotakao i međunarodnih pitanja.

  Između ostalog, on je naveo da Velika Britanija podržava akcije SAD u Siriji.

  Bivši savetnik predsedika SAD Zbignjev Bžežinski
  © AP Photo / Cliff Owen

  „Mi podržavamo Sjedinjene Američke Države, koje su protiv ubistva sirijskog stanovništva hemijskim oružjem. Radićemo na tome da krivci budu kažnjeni“, rekao je on, ulazeći u polemiku sa liderom laburista Džeremijem Korbanom, koji je izjavio da će, ako on dođe na vlast, prestati sa bombardovanjem Sirije.

  Govoreći o glavnoj temi za Veliku Britaniju — izlasku iz EU — Džonson je naglasio da konzervativci imaju jasan plan za pregovore o „bregzitu“ koji će omogućiti Britaniji i EU da izgrade „posebno partnerstvo“ i poslužiti interesima i Britanaca i Evropljana.

  „Iako nema sumnje da će pregovori biti teški, siguran sam da će Tereza Mej uspeti da nas uvede u epohu sporazuma o slobodnoj trgovini“, rekao je Džonson.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga