22:14 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Rusija ne vidi nikakvu političku pozadinu oko situacije sa hrvatskom kompanijom „Agrokor“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  Ranije je direktor „Sberbanke“ German Gref izjavio da je „Sberbanka“ stvorila sve neophodne rezerve za kredite hrvatskom „Agrokoru“, ali da ne planira da prodaje dug kompanije nadajući se da će kompanija uspeti da obnovi svoju finansijsku situaciju.

  „Iskreno govoreći, ne vidimo nikakvu političku pozadinu. Danas smo razgovarali o ovom pitanju, razgovarali smo o njemu među drugim pitanjima koja se odnose na našu ekonomsku i investicionu saradnju“, rekao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle sastanka sa hrvatskim kolegom Davorom Štirom.

  Ranije je hrvatski „Agrokor“, da bi stabilizovao svoje poslovanje, sklopio sporazum sa svojim poveriocima o nepotraživanju dugova. Gref je još u martu istakao da će „Sberbanka“ pomoći „Agrokoru“ da se izbori sa krizom likvidnosti.

  „Vidimo dobre izglede za saradnju naših odgovarajućih institucija u bankarskom sektoru. Kao što znate, i ’Sberbanka‘ i VTB su deo odbora poverilaca ’Agrokora‘. Naravno, uzimajući u obzir probleme sa kojima se ova kompanija suočava, naši bankari su zainteresovani za poboljšanje te strukture. Danas smo se dotakli toga, između ostalog i u smislu pravnog okvira koji postoji u Hrvatskoj. Siguran sam da to pitanje treba da rešavaju direktni učesnici“, dodao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, politički aspekt je samo jedan. „Mi ćemo podržati rešenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor“, zaključio je ruski ministar.

  Slično:

  Agroko(r)merc naših dana
  „Sberbanka: Učinićemo sve da „Agrokor“ ostane na nogama
  Tagovi:
  Agrokor, Sberbanka, Davor Ivo Štir, Sergej Lavrov, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga