19:09 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3406
  Pratite nas

  Francuski predsednik Emanuel Makron je nakon pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je sa Rusijom neophodno voditi dijalog, i to o najvažnijim pitanjima međunarodne političke scene.

  Glavna tema pregovora, kako je rekao, bila je Sirija, a dvojica predsednika saglasna su da je borba protiv terorističke organizacije DAEŠ prioritet.

  On se založio da učvrsti saradnju sa Rusijom u Siriji i van postojeće koalicije.

  „Kada je reč o Siriji, potrebno je pronaći političko rešenje koje bi bilo primenjivo i koje bi donelo mir celoj zemlji“, rekao je.

  Makron se osvrnuo i na rad ruskih medija RT i Sputnjika, rekavši da se te medijske kuće nisu ponašale kako nalaže novinarska etika, već kao organi propagande, stoga im je i bio zabranjen ulazak u njegov predizborni štab za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin
  © Sputnik / Aleksej Družinin

  Tokom pregovora reči je bilo i o Ukrajini, naveo je francuski predsednik i dodao da je neophodno što je moguće pre organizovati susret u formatu „normandijske četvorke“.

  Makron je rekao i da je sa Putinom razgovarao o situaciji seksualnih manjina u Čečeniji.

  Takođe, postignut je dogovor da se zajedničkim snagama prati situacija LGBT populacije u Rusiji.

  Neophodne su tešnje veze Pariza i Moskve u humanitarnim pitanjima, s tim u vezi biće osmišljen način komunikacije kao što postoji na relaciji Moskva–Berlin.

  Putin se zahvalio Makronu što ga je pozvao u Versaj, gde je, kako je naveo, prvi put u svom životu i pozvao ga da poseti Rusiju.

  Ruski predsednik je podsetio da je imperator Petar Veliki u Francuskoj pre tačno 300 godina boravio nekoliko nedelja. 

  „Kao što je poznato, sve se u diplomatiji radi na osnovu uzajamnosti. Ja takođe pozivam gospodina Makrona da poseti Rusiju i nadam se da on može u našoj zemlji da provede nekoliko nedelja“, rekao je Putin.

  On se osvrnuo i na ekonomsku saradnju, rekavši da je Francuska izrazila zainteresovanost za povećanjem trgovinske razmene sa Rusijom.

  Međutim, kako je naveo, tokom pregovora više je bilo priče o bilateralnim odnosima i o ključnim problemima u svetu, a dvojica predsednika pokušavali su da pronađu zajedničke polazne tačke.

  Dogovoreno je i da se formira radna grupa koja bi radila na uspostavljanju saradnje između Rusije i Francuske kada je reč o borbi protiv terorizma.

  Putin je istakao i da Rusija i Francuska imaju zajedničke polazne tačke kada je reč o osnovnim pravcima međunarodne politike. „Spremni smo da pokušamo zajednički da rešavamo ključne svetske probleme“, istakao je.

  Upitan o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u Francuskoj, Putin je rekao da ta tema nije bila na dnevnom redu, ali da je nemoguće izvoditi bilo kakve zaključke bazirane na neosnovanim tvrdnjama.

  „Vi ste me upitali da su neki tamo rekli da su se ruski hakeri možda mešali. Neki tamo? Ko su ti? Kako je moguće komentarisati takve stvari. Ko govori i na osnovu čega – nejasno je. U politici je to ćorsokak, nemoguće je zasnivati poteze na osnovnu nepotvrđenih tvrdnji“, rekao je Putin odgovarajući novinaru.

  Nakon pres konferencije predsednici Rusije i Francuske otvorili su izložbu „Car Petar prvi u Francuskoj, 1717. godina“, posvećenu 300. godišnjici od posete ruskog imperatora Francuskoj.

  Tim povodom u Pariz je dostavljeno preko 180 eksponata iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu.


  Twitter

  Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

  Najnovije vesti
  • 17:52

   Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog francuskog kolegu da poseti Moskvu.

   Putin je podsetio da je Petar prvi u Francuskoj boravio nekoliko nedelja. 

   „Kao što je poznato, sve se u diplomatiji radi na osnovu uzajamnosti. Ja takođe pozivam gospodina Makrona  da poseti Rusiju i nadam se da on može u našoj zemlji da provede nekoliko nedelja“, rekao je Putin.

  • 17:46

   Makron: Nove sankcije Rusiji moguće su u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, međutim ja ne bih želeo da se takav scenario dogodi.

   Putin: Sankcije protiv Rusije nikako ne mogu da doprinesu da se situacija u Ukrajini popravi.

  • 17:44

   Francuska i Rusija su se dogovorili da formiraju radnu grupu kako bi se rešavala pitanja borbe protiv terorirzma, rekao je Putin.

   „Naši pogledi su isti kada je reč o najvažnijim zadacima današnjice – a to je borba protiv teorrizma. Dogovorili smo se da oformimo radnu grupu koja će putovati za Moskvu, odnosno za Pariz, kako bi se na praktičnom nivou razgovaralo o terorističkim pretnjama koje su izuzetno opasne za obe zemlje“.

   Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji za novinare.
   © AFP 2021 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
  • 17:38

   Makron: RT i Sputnjik nisu se ponašali kako nalaže novinarska etika, već kao organi propagande, stoga im je i bio zabranjen ulazak u moj predizborni štab za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj.

  • 17:32

   Makron o poseti Le Penove Moskvi: Nije na meni da to komentarišem. Francuski narod je na izborima pokazao svoju volju.

   On je takođe rekao da je razgovor sa Putinom bio krajnje otvoren, da su dvojica predsednika sve rekli jedan drugom šta su nameravali.

   Istovremeno, Putin je rekao da Le Penova nije prvi put u martu posetila Moskvu. 

   „Ona se uvek zalagala za jačanje odnosa sa Rusijom, bilo bi čudno ne sarađivati sa ljudima koji žele saradnju sa zemljom iz koje potičete“, rekao je Putin.

   „Rusija, na taj način, nije pokuavala da utiče na francuske predsedničke izbore“, dodao je.

  • 17:22

   Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Francuska izrazila zainteresovanost za povećanjem ekonomske saradnje sa Rusijom.

   Međutim, kako je naveo, tokom pregovora više je bilo priče o bilateralnim odnosima i o ključnim problemima u svetu, a dvojica predsednika pokušavali su da pronađu zajedničke polazne tačke.

  • 17:17

   Makron je rekao i da je sa Putinom razgovarao o situaciji sa seksualnim manjinama u Čečeniji.

   Takođe, postignut je dogovor da se zajedničkim snagama prati situacija sa LGBT populacijom u Rusiji.

   Neophodne su tešnje veze Pariza i Moskve po humanitarnim pitanjima, s tim u vezi biće osmišljen način komunikacije kao što postoji na relaciji Moskva – Berlin.

   Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron se rukuju
   © REUTERS / PHILIPPE WOJAZER
  • 17:14

   Tokom pregovora reči je bilo i o Ukrajini, naveo je francuski predsednik i dodao da je neophodno kako je moguće pre organizovati susret u formatu Normandijske četvorke.

  • 17:13

   Makron je nakon pregovora sa Putinom izjavio da je neophodno voditi dijalog sa Rusijom po najvažnijim pitanjima međunarodne političke scene.

   Glavna tema pregovora, kako je rekao, bile je Sirija, a dvojica predsednika saglasni su da je borba protiv terorističke organizacije DAEŠ prioritet.

   On se založio da učvrsti saradnju sa Rusijom u Siriji i van postojeće koalicije.

   „Kada je reč o Siriji potrebno je pronaći političko rešenje koje bi bilo inkluzivno i koje bi donelo mir celoj zemlji“, rekao je.

  • 17:09

   U Versaju počela konferencija za novinare Putina i Makrona koja je kasnila skoro dva časa, javljaju mediji.

   Konferencija je kasnila jer je sastanak Putina i Makrona trajao 2 sata i 45 minuta.

  • 17:03

   Novinari su se već okupili u sali gde bi trebalo uskoro da počne konferencija za novinare Putina i Makrona.

  • 15:57

   Stručnjaci za Francusku iz Centra sa krizne situacije Aleksandra Veršinina tvrde da i Pariz i Moskva imaju dobar osnov da započnu revitalizaciju odnosa koji su narušeni za vreme Fransoa Olanda.

   Podsećamo, za vreme predizborne kampanje Emanuel Makron je rekao da se nada da će uspeti da zadobije poštovanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

   On je ocenio da Rusija predstavlja veliku zemlju sa bogatom kulturom i istorijom i u više navrata bila je saveznik Francuske.

  • 15:31

   Nakon neformalnog susreta predsednika Rusije i Francuske pregovori će biti održani iza zatvorenih vrata, bez učešća novinara.

   O rezultatima pregovora dvojica lidera će saopštiti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

  • 15:29

   Objavljen snimak ulaska Vladimira Putina u pratnji Emanuela Makrona u Versaj.

  Uživo
  Makron o Sputnjiku i RT, Putin o mitskim ruskim hakerima (video)
  +

  Slično:

  Putin i Makron tope predizborni led
  Makron: Poštujem Putina
  Tagovi:
  sastanak, Emanuel Makron, Vladimir Putin, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga