22:19 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41010
  Pratite nas

  Rusija je spremna da, ako zatreba, bivšem šefu FBI Džejmsu Komiju da azil, poručio je lider Rusije Vladimir Putin tokom direktne linije sa građanima. Odgovarajući na neka od dva miliona pitanja, govorio je o rusofobiji, Ukrajini, sankcijama, ali i unucima, koji, kako je rekao, ne rastu kao prinčevi.

  Veliki deo pitanja građana ticao se ekonomije, životnog standarda i plata, ali i svakodnevnih problema, poput nabavke lekova za invalide ili dobijanja besplatnih parcela na Dalekom istoku Rusije.

  Recesija u Rusiji je prevaziđena, a već tri kvartala zaredom beleži se skroman rast, rekao je ruski predsednik. Istakao je da je inflacija rekordno niska u čitavoj istoriji Rusije i iznosi 4,1 odsto. Kad je reč o platama stanovnika, najavio je da će od 2018. biti indeksirane, odnosno usklađene sa rastom troškova, plate svih zaposlenih u javnom sektoru.

  Na pitanje kako su se antiruske sankcije odrazile na Rusiju, Putin je rekao da njihov efekat nije kardinalan i da je mnogo veći uticaj imao pad cena nafte i gasa.

  On ne vidi ništa novo u produženju američkih sankcija protiv Rusije. „Istorija Rusije pokazuje da smo živeli pod sankcijama od trenutka kad smo stali na noge i osetili se snažnim. Kada bi druge zemlje osetile konkurenta u Rusiji, odmah bi pod raznim izgovorima uvodile sankcije“, rekao je Putin i dodao: „Da nije bilo Krima, izmislili ti nešto drugo“.

  Dodao je da je Rusija zbog sankcija izgubila 50-52 milijarde dolara dok su oni koji su joj uveli sankcije izgubili sto milijardi dolara. Pad BDP-a iznosio je svega jedan odsto, precizirao je Putin.

  Istovremeno, naglasio je da su sankcije naterale Rusiju da „uključi mozak“. Kako kaže, kao rezultat u mnogim granama privrede zemlja je obnovila konkurentnost. Putin je takođe rekao da ako Rusiji budu ukinute sankcije, i ona će uraditi isto sa svojim kontrasankcijama. „Kako god da bude, Rusija će uraditi sve da naši proizvodi budu konkurentni u čitavom svetu“, obećao je Putin.

  Stanovnik Kijeva pitao je ruskog predsednika zašto je Rusija ostavila Ukrajinu. „Trudimo se da se ne mešamo u unutarpolitičke procese u Ukrajini. Znamo da imamo prijatelje u Ukrajini“, odgovorio je ruski lider.

  Prokomentarisao je i citat iz pesme Mihaila Ljermontova „Zbogom, neumivena Rusijo“, koji je predsednik Ukrajine Petro Porošenko upotrebio povodom stupanja na snagu bezviznog režima između njegove zemlje i Evropske unije.  Lepo je što Porošenko tako dobro poznaje rusku klasiku, rekao je Putin podsetivši da je Ljermontov pesmu napisao 1840-1841, kada je Ukrajina bila samo oblast ruske imperije, pa se to odnosi i na taj njen deo.

  Kad je reč o „plavim mundirima“ koji se takođe pominju u pesmi, Putin je posavetovao Porošenka da otvori oči jer je „tamo (u Evropi) tih plavih mundira više nego kod nas“. Pritom, mi nemamo ništa protiv njih, želimo im uspeha, posebno s novajlijama, dodao je on. Porošenku je pak poručio da ako neko hoće da bude Evropejac, prvo treba da zatvori ofšor račune.

  U „Direktnoj liniji“ nije zaobiđeno ni pitanje Sirije. Prema rečima šefa Kremlja, iskustvo koje je ruska vojska stekla u Siriji je dragoceno, primenjeni su najnoviji tipovi naoružanja. „Što se tiče perspektiva šta nameravamo da radimo, želimo da uspostavimo mirni politički proces rešenja među svim stranama u sukobu“, rekao je Putin.

  Jedan Amerikanac zatražio je od Putina da posavetuje šta raditi sa talasom rusofobije. Rusi ne smatraju SAD neprijateljem, borili smo se na istoj strani u dva svetska rata, podsetio je ruski predsednik.

  „Vidim da se u SAD razvija rusofobija. To je rezultat unutarpolitičke borbe“, objasnio je i izrazio nadu da će se odnosi veoma brzo popraviti.

  Sa SAD bismo mogli da sarađujemo pre svega u sferi kontrole neširenja oružja za masovno uništenje, možemo pokrenuti diskusiju na temu ekoloških problema, a treba da radimo i na borbi protiv siromaštva u svetu, rekao je Putin, naglasivši da je „katastrofa jedan od izvora radikalizma i terorizma“.

  U osvrtu na istragu navodnog ruskog mešanja u američke izbore i svedočenje tim povodom bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija, Putin je podsetio da je Komi rekao da je Rusija uticala na izbore, ali nije predočio dokaze za to.

  Dodao je i da gde god se prstom pokaže na globusu, Amerikanci misle da su njihovi interesi, a ovamo bi hteli da Rusija pogne glavu. „Mi imamo svoje mišljenje i otvoreno ga iznosimo, nema tu nikakve nelegalne subverzivne aktivnosti“, naveo je Putin. Komija je uporedio sa Edvardom Snoudenom i poručio mu da, ako bude imao probleme i ako protiv njega pokrenu istragu, može dobiti politički azil u Rusiji.

  Ruski predsednik, koji retko govori o privatnom životu, ovoga puta rekao je da mu se pre izvesnog vremena rodio drugi unuk.

  „Imam unuke koji idu u vrtić. Ne želim da rastu kao prinčevi. Želim da imaju običan život. Ako bih rekao njihova imena, odmah bi bili identifikovani. Molim vas da me razumete“, rekao je. Dodao je da njegova deca, ćerke, bez obzira na sve glasine, žive u Rusiji, u Moskvi, da se bave naukom i obrazovanjem i „ne mešaju se u politiku“.

  Prisetio se i kako je živela njegova porodica, na pitanje zna li kako žive obični ljudi: „Sećam se kako je moj otac proveravao sat za struju i brojao svaku kopejku“, rekao je i dodao da i danas po navici isključuje svetlo kad izlazi iz prostorije.

  Putina su pitali i o protestima i dijalogu sa opozicijom.

  Spreman sam da razgovaram sa svima koji zaista imaju cilj poboljšanje života ljudi, a ne da koriste poteškoće za samopromovisanje. Oni spekulišu na problemima…Treba predlagati rešenja“, izjavio je Putin, komentarišući proteste održane na Dan Rusije.    

  Stigla su neka neobična pitanja, recimo, šta bi uradio da ima vremeplov. „Želeo bih svojim očima da vidim mnogo važnih istorijskih događaja“, odgovorio je Putin.

  Vladimir Putin igra hokej
  © Sputnik / Nina Zotina

  Postavljeno mu je i nekoliko blic pitanja: „Da li se fraza — svoje nećemo izdati odnosi i na korumpirane?“ Odgovora: „Takve ne smatram svojima“.  A kako se odnosi prema anegdotama o njemu? Zavisi kakve su, odgovara u šali i dodaje da ih se ne seća niti čita knjige napisane o sebi.

  A šta će biti s onim ko ga slaže? „I ja sam čovek i mene takođe obmanjuju. Čak i kad to vidim, ne žurim da reagujem. Prvo vidim kakvi su motivi, šta je čovek hteo… Ali to ne zaboravljam.“

  A koga će ostaviti posle njega? Odgovara: „Samo građani Rusije mogu da odrede ko će biti na čelu grada, regiona ili zemlje." 

  Najnovije vesti
  • 15:00

   Završena pres-konferencija

  • 14:58

   Putin obećava narodu: Sve će biti dobro!

  • 14:58
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 14:57

   Putin o nasledniku: Poslednju reč daće građani

  • 14:53

   Putin: Nisam pročitao ni jednu knjigu o sebi

  • 14:35

   Šta bi Putin uradio da ima vremeplov: Želeo bi svojim očima da vidi mnogo važnih istorijskih događaja

  • 14:26

   Putin o opoziciji: Spreman sam da razgovaram sa svima ko je spreman da pomogne poboljšanju života ljudi, a ne da koristi poteškoće za samopromovisanje.

   „Oni spekulišu na problemima...Treba predlagati rešenja“, izjavio je Putin, komentarišući proteste održane na Dan Rusije.    

  • 14:18
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 13:51

   Putin: Kerčki most se ubrzano gradi, biće završen pre roka

   Izgradnja veka — Kerčki most na Krimu

   Izgradnja veka — Kerčki most na Krimu

   Sa dužinom od 19 kilometara Kerčki most će biti najduža takva građevina u Rusiji.
   Dalje
  • 13:50
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Aleksandr Krяžev
  • 13:49

   Putin: Zadatak Rusije je da poveća vojnu sposobnost sirijske vojske

   Prema rečima šefa ruske države, iskustvo koje je dobijeno u Siriji je dragoceno. Ruska vojska je uspela da testira najnovije naoružanje.

   Ruska vojska će se i dalje nalaziti u bazama Hmejmim i Tartusu i pri potrebi pomagaće i sirijskoj vojsci.

   „Što se tiče toga šta ćemo raditi u Siriji - nameravamo da uspostavimo mirovni proces rešavanja krize između sukobljenih strana", dodao je Putin.

  • 13:25

   Pitanje o bivšem šefu FBI Džejmsu Komiju

   Komi je izjavio da Rusija vrši uticaj na izbore u SAD, podsetio je Putin. Pri tome, bez ikakvih dokaza.

   Rusija je sprema da da azil i Komiju, ako počne njegov progon u SAD.

   On je dodao da gde god Rusija ubode prstom na globusu, tamo su američki interesi.

   „Mi imamo svoje mišljenje, otvoreno ga izražavamo, ništa ne radimo ispod žita“, izjavio je Putin.

  • 13:19
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 13:14

   Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem

   Amerikanac je zamolio Putina za savet, šta da radi sa talasom rusofobije.

   Šef države je podsetio da su se Rusija i SAD borile zajedno u dva svetska rata. On je izjavio da se mnogi Rusi sa poštovanjem odnose prema dostugnućima američkog naroda.

   Po mišljenju Putina, države bi mogle da sarađuju u sferi neširenja nuklearnog oružja.

   Osim toga, mogu se početi diskusije na temu ekoloških problema.

   „Mi treba da sarađujemo u borbi protiv siromaštvom u svetu, što je jedan od izvora radikalizma i terorizma", naglasio je predsednik.

   Šef države je izrazio nadu da Rusija i SAD mogu zajedno da reše probleme Sirije i Ukrajine.

   „Spremni smo na konstruktivni dijalog", rekao je on.

  • 13:10

   Rusija je svetovna država i takva će i ostati

   Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu

   Simbol Peterburga pod okriljem Crkve (video, foto)

   Isakijevski sabor, jedan od simbola Sankt Peterburga, biće predat Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) na 49 godina besplatnog korišćenja.
   Dalje
  • 13:04

   Rusija se učvršćuje na Arktiku

   Putin je podsetio da država ima jedinstveni ledolomac.

   On je naveo da će Rusija osigurati svoj prioritet na Arktiku. On je izjavio da je Moskva otvorena za saradnju na tim teritorijama, čak i sa neregionalnim državama.

   Prema rečima ruskog predsednika Arktik je najvažniji region koji će osigurati blagostanje države. Tamo je već počela eksploatacija nafte i gasa.

   Ruski nuklearni ledolomci
   © Sputnik /
  • 12:34
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Alekseй Malьgavko
  • 12:29

   Putin hvali Porošenka: Lepo je što zna rusku klasiku

   „Kada je Ljermontov pisao pesmu „Neumivena Rusija“ mislio je na celu Rusiju koja je tada obuhvatala i Ukrajinu. Sve je to bila ruska imperija“, podsetio je Putin, komentarišući Porošenkovu izjavu koji, povodom bezviznog režima sa EU citirao pesmu poznatog ruskog klasika Mihaila Ljermontova „Neumivena Rusija“.

   Ako neko želi da bude Evropljanin neka prvo zatvori of-šor račune, dodao je on.

   Ruski predsednik je poželeo Ukrajini srećne evropske integracije.

   Petro Porošenko

   Ko je rob, a ko gospodar u Ukrajini

   Starešina roda Ljermontova, prvi zamenik predsednika Komisije za kulturu Društvene palate Rusije Mihail Ljermontov posavetovao je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da se pogleda u ogledalo pre nego što počne da recituje pesmu „Zbogom, neumivena Rusijo“.
   Dalje
  • 12:22

   Pitanje stanovnika Kijeva: Zašto ste nas ostavili?

   "Rusija ima mnogo prijatelja u Ukrajini... Bojimo se da vam ne nanesemo bilo kakvu štetu i trudimo se da se ne mešamo u unutrašnje stvari Ukrajine. Verujte mi, umemo da ocenimo vaš stav i visoko je ocenio“, rekao je Putin.

   Putin je podsetio da jedan broj ukrajinskih funadamentalista uopšte nije video Krim u sastavu zemlje i nazvao glupacima ukrajinske nacioanliste koji trče sa kukastim krstom.

  • 12:21

   Slušaoce jako zanima: "Da li ćemo dočekati prvu damu" i kada će Tramp doći u Moskvu

   Pripadnici Ministarstva za vandredne situacije gledaju Direktnu liniju sa Vladimirom Putinom
   © Sputnik / Vitaliй Anьkov
  • 12:19

   Ima i onih koji nisu zainteresovani za pres-konferenciju

  • 12:13
   Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Mihail Klimentьev
  • 12:10

   Putin: Moja deca žive u Moskvi, ne mešaju se u politiku

   "Imam unuke koji idu u vrtić. Ne želim da rastu kao prinčevi. Želim da imaju običan život. Ako bih rekao njihova imena odmah bi bili identifikovani. Molim vas da me razumete", otkrio je Putin.

   Priznao je da mu se pre neko vreme rodio drugi unuk. On je saopštio da mu se kćerke bave naukom i obrazoovanjem.

  • 12:09

   Tokom prvog sata Putin odgovorio na 14 pitanja

  • 12:03
    Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017.
   © Sputnik / Alekseй Družinin
  • 11:24

   Putin: Rusija je uvek živela pod sankcijama - ništa novo

   Istorija Rusije pokazuje da smo živeli pod sankcijama od trenutka kad smo stali na noge i osetili se snažnim. Kada su druge zemlje osetile konkurenta u Rusiji odmah bi pod raznim izgovorima uvodile sankcije, rekao je Putin i dodao: „Da nije bilo Krima, izmislili ti nešto drugo“.

   SAD vode politiku obuzdavanja Rusije.

   Nove sankcije SAD protiv Rusije koje pokušavaju da se usvoje u senatu bez ikakvog razloga, ništa novo se ne dešava, rekao je Putin.

   „Sankcije su nas naterale da uključimo mozak. Kao rezultat u mnogim granama privrede zemlja je obnovila konkurentnost“, dodao je on.  

   Ruski predsednik je dodao da je Rusija izgubila 50 milijardi dolara, dok oni koji su njoj uveli sankcije - 100 milijardi dolara. Pad BDP Rusije je iznosio svega 1 odsto.

   „Ako partneri budu ukinuli sankcije, i Rusija će to uraditi“, dodao je Putin.

   Kako god da bude, Rusija će uraditi sve da "naši proizvodi budu konkurentni u čitavom svetu“, obećao je Putin

  • 11:16
   Rusija

   Zapad trči kod Putina po svoje parče „kolača“

   Sve češće posete svetskih državnika Rusiji potvrđuju nameru Zapada da ponovo uspostavi ekonomske odnose sa Moskvom, budući da Rusija predstavlja jedno od retkih potentnih i platežno sposobnih tržišta, zaključeno je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.
   Dalje
  • 11:09

   Prvo pitanje - ekonomska kriza u Rusiji

   Prema rečima šefa države, Rusija je prešla ka periodu rasta. Putin je naglasio da je ekonomija države izašla iz recesije.

   Ipak, zabrinutost izaziva povećanja broja građana koji žive ispod praga siromaštva, naveo je predsednik. 

   „Pad ruske ekonosmije je bio veoma ozbiljan, zato je Rusima teško da osete ekonomski rast“, rekao je Putin.

   Primetan je rast investicija, prodaja automobila i nekretnina - inflacija ja pala na rekordno nizak nivo. Rastu i zlatne rezerve Centralne banke.

    

  • 11:08

   Do sada je stiglo dva miliona pitanja za ruskog predsednika

  • 11:05
   Direktna linija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
   © Sputnik / Alekseй Družinin
  • 11:05

   Počinje konferencija

  • 11:04

   Vladimir Putin ulazi u salu

  • 11:04

   Peskov: Vladimir Putin se dva dana spremao za konferenciju

  • 11:00

   Gosti ulaze u salu gde će se održati pres-konferencija

  • 10:58

  Uživo
  Putin: Laž ne zaboravljam
  +
  Tagovi:
  Direktna linija sa Vladimirom Putinom 2017, Vladimir Putin, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga