08:15 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 471
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu da Rusija „ni pod kakvim okolnostima“ neće predati SAD bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

  Knjiga-transkript Stounovog intervjua sa Putinom objavljena je u Americi. 

  „Ne, ni pod kakvim okolnostima, zato što on nije zločinac“, odgovorio je ruski lider na pitanje o mogućem isporučivanju Snoudena. On je, takođe, naglasio da bivši saradnik američkih specijalnih službi u Rusiji nije narušavao zakone i dodao je da između Rusije i SAD u ovom trenutku ne postoji sporazum o ekstradiciji. 

  Putin je negirao Stounovu tvrdnju da je Snouden bio „pion“ u političkim igrama Rusije i Amerike. 

  „Smatram da grešite. On bi bio pion da je bio izdajnik. A on nije izdajnik… On je ličnost i ima sopstveni stav i bori se za taj stav“, naveo je predsednik. 

  Snouden je u junu 2013. godine predao „Vašington postu“ i „Gardijanu“ niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih specijalnih službi za praćenje preko interneta. 

  On je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je dobio privremeni azil od godinu dana, pod uslovom da prekine svoju delatnost protiv SAD. U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu vizu, koja mu je u januaru ove godine produžena do 2020. godine.

  Rusija predlagala Americi saradnju u PRO

  Putin je Stounu ispričao da je Moskva predlagala Vašingtonu da sarađuju u vezi s pitanjem protivraketne odbrane uoči istupanja SAD iz sporazuma 2001. godine, ali da je odbijena. 

  „Pokušavali smo da ga ubedimo (predsednika SAD Džordža Buša Mlađeg), da mu pokažemo  - i to nije dalo nikakve rezultate – da je to bila pretnja za nas. U određenoj etapi američki partneri su, na nivou ministarstava odbrane i inostranih poslova, govorili da razumeju naša strahovanja. Moram da kažem da smo predlagali da radimo zajedno na sistemu PRO – Sjedinjene Države, Evropa i Rusija. Na kraju su naši partneri, nažalost, odustali od ovog predloga…“, rekao je Putin. 

  Izjave o sukobu Rusije sa sunitima su provokacija

  Saopštenja o tome da će se Rusija pre ili kasnije sukobiti sa sunitskim svetom predstavljaju provokaciju, rekao je Putin. 

  „Uvek ima onih koji govore da ćemo pre ili kasnije mi stupiti u sukob sa sunitskim svetom. Smatram da je to provokacija. Mnogi i u arapskom svetu i u Turskoj razumeju kakve su naše namere. Ima i onih koji se sa tim ne slažu, ali naš stav je jasan. Naš je cilj da podržavamo legitimne vlasti i da sprečimo dezintegraciju sirijske države, jer će ta teritorija, inače, postati nova Libija ili nešto još gore. Ili druga Somalija. Kao drugo, naš je cilj da se borimo protiv terorizma. I to nije manje važno pitanje za nas“, naveo je Putin. 

   

  Tagovi:
  internet, praćenje, intervju, CIA, Oliver Stoun, Edvard Snouden, Vladimir Putin, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga