03:47 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 132
  Pratite nas

  U službi za odnose sa javnošću moskovskog Odeljenja za ekologiju rekli su za RT da će, u okviru programa obnove, građevinski otpad nakon rušenja petospratnica biti prerađen. Pritom, iz resora su naglasili da zasad nije rešeno u koje svrhe će otići ove sekundarne sirovine.

  „Najveći deo otpadaka će biti prerađen, to je tačno. Druga stvar je na šta će on otići: puteve, kuće ili rekultivaciju. Za sve to se koristi upravo prerađeni otpad. To mogu biti sve moguće varijante. Program obnove je predviđen za dvadeset godina, tako da se mogu pojaviti i drugi načini korišćenja otpadaka“, izjavili su u službi.

  U Odeljenju su rekli za RT da su otvoreni za predloge o tome kako je najbolje iskoristiti prerađeni građevinski otpad.

  Ministar za ekologije moskovske oblasti, Aleksandar Kogan, izjavio je da balašihinska deponija može biti pretvorena u skijalište.

  Materijali koji ostanu nakon rušenja zgrada nisu opasni i nisu radioaktivni, zato će biti odlični za zatrpavanje deponija. Obično se u te svrhe koriste glina ili pesak. Deponija u Bačlišahu je toliko velika da će, prema programu obnove, na nju biti potrošena polovina otpada od porušenih „hruščovki“.

  Sa druge strane, bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov u razgovoru za RT je predložio da se građevinsko smeće od porušenih „hruščovki“ koristi za puteve. Ima i predloga  da se smeće iskoristi za građevinski materijal i rekultivaciju.

  U ovom trenutku u programu obnove je 4.500 zgrada, od kojih se očekuje 4-6 kubnih metara betona. Ovaj materijal bi trebalo da bude prerađen i nakon toga iskorišćen. 

  Savet federacije će 28. juna razmatrati zakon o obnovi, koji je usvojila Državna duma. Ovaj dokument trenutno stoji na stolu predsednika Vladimira Putina, a nakon potpisa šefa države, program renovacije će stupiti na snagu.

  Tagovi:
  smeće, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga