08:25 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2125
  Pratite nas

  U odnosima Rusije i SAD potreban je impuls jednog lidera, kao što je to bio slučaj u Rejkjaviku 1986. godine. Treba uspostaviti mehanizam saradnje, ne po nekim posebnim tačkama, već po čitavom problemu, izjavio je Sputnjiku bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov uoči sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, u Hamburgu.

  „Pre svega, dobro je što će taj sastanak napokon biti održan. Međutim, nažalost, to se dešava tek sada. Naše države dosad nisu imale zajedničku konstruktivnu agendu. Propušteno je mnogo vremena koje treba nadoknaditi. Potrebno je uspostaviti poverenje“, ubeđen je bivši sovjetski lider.

  On se prisetio da, u njegovo vreme, tadašnjeg američkog predsednika Regana ljudi iz njegove sopstvene administracije bukvalno nisu puštali na sastanak u Ženevu.

  „Međutim, on nije podlegao pritisku. Mi smo došli na sastanak sa ozbiljnim konstruktivnim predlozima“, naveo je sagovornik agencije.

  Konstruktivna saradnja Rusije i SAD potrebna je čitavom svetu koji je umoran od napetosti i ne želi novi hladni rat, dodao je on.

  „Diplomate i vojska hitno treba da porade na oživljavanju i uspostavljanju sistema ograničenja i kontrole nuklearnog naoružanja u čitavom spektru SNV, PRO, raketa srednjeg dometa“, rekao je Gorbačov Sputnjiku uoči sastanka Vladimira Putina i Donalda Trampa u Hamburgu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga