10:37 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  241
  Pratite nas

  Sputnjik vam predstavlja nekoliko hitova koji su obeležili poslednjih nekoliko godina ruske rokenrol scene.

  Nema više rokenrola, rekli bi pripadnici nešto starijih generacija koji su navikli na tvrđi zvuk gitare. Međutim, kao i sve kulturne pojave, rokenrol se menja sa godinama, te mu ne treba zameriti što se za trunku preobrazio, modernizovao, na kraju krajeva, uskladio sa vremenom u kojem živimo. Istim putem je krenuo i ruski rokenrol.

  Jurij Ševčuk
  © Sputnik / Aleksej Filipov

  Od svima poznatih buntovničkih bendova koji su se širom Rusije pojavili osamdesetih godina prošlog veka, poput „Alise“, „Kina“, „Akvarijusa“, ostala je samo uspomena na neka prelazna, tranziciona vremena. Izgleda da to tako i ide u društvu. Kad krenu promene, revolucije, kulturna scena to prežvaće i ispljune u vidu remek-dela. Upravo se to dogodilo i sa ruskim rokenrolom tog vremena.

  Međutim, danas, kada se situacija primirila, kada ljudi stižu da se bave i drugim stvarima, ne razmišljajući isključivo o egzistencijalnim problemima, i rokenrol je poprimio neki šablonski okvir, a svoj uticaj izvršila je i sredina u kojoj obitava, pre svega muzika koja se servira sa Zapada.

  Tako je i ruski rokenrol postao „elektronskiji“, za trunku mekši i nekako „refrenast“. Iako je sve to zaista tako, jedno je ostalo zacrtano kao aksiom. Ruski rok je zadržao ono što je oduvek krasilo njegovu rok scenu — svako uvo kad čuje rusku rok pesmu, zna da je ona ruska.

  Predstavljamo vam nekoliko hitova koji su obeležili poslednjih nekoliko godina ruske rokenrol scene. Možda će poslužiti kao inspiracija i našoj publici, jer bez nje i dobri, stari srpski tvrdi rokenrol postaće samo jedna lepa uspomena.

  Tagovi:
  rokenrol, muzika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga