19:35 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Predsednici Rusije i SAD razgovarali su o mogućem raspoređivanju policijske misije u Donbasu, Vladimir Putin rekao je svom američkom kolegi da je to moguće samo uz saglasnost Kijeva i samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Što se tiče razmeštanja nekih misija u Donbasu, ta tema se već pokretala. Predsednik Putin uvek ističe da je razmeštanje bilo kakvih misija moguće samo uz saglasnost suprotstavljenih strana. U ovom slučaju suprotstavljene strane su oružane snage Ukrajine, to jest Kijev, i predstavnici republika DNR i LNR“, objasnio je on.

  Peskov rekao je dodao da je teško razmatrati ovo pitanje bez međusobnog kontakta strana u sukobu.

  Putin i Tramp ništa jedan drugom nisu obećali

  Vreme će pokazati da li će biti formirana radna grupa za sajber-bezbednost između Rusije i SAD, ali predsednici Rusije i SAD o tom pitanju jedan drugom ništa nisu obećali. Samo je ustanovljena spremnost za zajednički rad u tom pravcu, izjavio je portparol Kremlja.

  Haker za kompjuterom
  © Sputnik / Kirill Kallinikov

  „Zaista su razgovarali o mogućnosti formiranja takve grupe. Da li će ona biti formirana ili ne — pokazaće vreme. Ali šefovi država su govorili o mogućnosti. Štaviše, znate da je predsednik dao potrebne garancije i objašnjenja predsedniku Trampu da svi navodi o mešanju nekih zvaničnih ruskih institucija u sajber-napade tokom predizborne kampanje u SAD predstavljaju čistu izmišljotinu i neistinu. I u tom kontekstu je rečeno da je saradnja najbolji oblik borbe protiv sajber-terorizma“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara o Trampovoj poruci na Tviteru.

  Ranije je američki predsednik Donald Tramp na svom nalogu na Tviteru napisao da činjenica da su on i Putin razmatrali formiranje radne grupe za pitanja sajber-bezbednosti, „ne znači da to može i da se desi“.

  Portparol predsednika rekao je da su se predsednici Rusije i SAD dogovorili da će raditi na stvaranju radne grupe za pitanja o sajber-bezbednosti.

  „Niko nikome ništa nije obećao. Zapravo je konstatovana spremnost da se radi u tom pravcu“,  dodao je on.

  Odgovarajući na pitanje da li Trampova izjava može da utiče na Putinovo poverenje, Peskov je rekao: „A zašto bi to moralo ikako da utiče (na Putinovo poverenje u Trampa)? Ne može da utiče“.

  Kijev koristi pseudorusku pretnju za manipulaciju u Evropi

  Predsednik Rusije je, govoreći o rusofobiji kao jedinoj robi koja je Ukrajini ostala, imao u vidu potenciranje rusofobičnih osećanja i iskorišćavanje pseudoruske pretnje kao osnovne poluge za manipulisanje evropskim političarima od strane kijevskih vlasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Što se tiče rusofobije kao jedine robe koju sada guraju aktuelne vlasti u Kijevu, o čemu je govorio predsednik, to je značilo forsiranje same rusofobije i iskorišćavanje pseudoruske pretnje, kao glavne poluge za pritisak i manipulaciju evropskim političarima“, odgovorio je Peskov na pitanje šta je predsednik podrazumevao pod rusofobijom.

  Na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Hamburgu Putin je rekao da je Kijevu ostala samo jedna roba kojom trguje — rusofobija i tema podele sa Rusijom, izražavajući nadu da će se to nekada završiti. 

  Slično:

  Tramp: Sa Putinom sam se dogovorio da spasavamo živote
  „Vikiliks“ predložio Asanža za šefa rusko-američke grupe za sajber-bezbednost
  Tagovi:
  sajber-bezbednost, radna grupa, Donald Tramp, Dmitrij Peskov, Vladimir Putin, SAD, Ukrajina, Donbas, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga