13:30 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Dirigent Valerij Gergijev komentarisao je kritike francuskih medija o njegovom nastupu na koncertu u Parizu na Dan pada Bastilje.

  Koncert Nacionalnog orkestra Francuske pod palicom čuvenog ruskog dirigenta održan je u petak na Marsovom polju. Neki francuski listovi smatrali su da učešće Gergijeva na koncertu nije najsrećnije, jer se zna da je on, kako smatraju novinari ovih listova, „blizak Kremlju“. Među onima koji su ga kritikovali su „Poan“, „Frans muzik“ i „Hafington post“.

  Gergijev je naglasio da su ga u Pariz pozvali sami Francuzi. „Ja ne ’rukovodim‘, ja sam gost koji je pozvan. Ne dolazim bez poziva. Radim sa nekima od najboljih soprana, mecosoprana, tenora i baritona našeg vremena. Mi smo kolege. Ja stalno radim sa divnim umetnicima i nije se dešavalo da prekidam prijateljstvo sa muzičarima“, rekao je Gergijev u intervjuu za RT, odgovarajući na pitanje da je navodno rukovodio proslavom u čast francuskog nacionalnog praznika.

  Prema rečima dirigenta, njega ne interesuju propaganda i politika.

  „Tokom poslednjih mesec i po dana imao sam oko četrdeset velikih nastupa. Radio sam sa Anom Netrebko, Plasidom Domingom, sa velikim pijanistima i violinistima. Takva pitanja nisu opterećivala ni moju glavu, ni moje srce“, dodao je Gergijev.

  Dan pada Bastilje obeležava se u Francuskoj 14. jula. Na taj dan je 1789. godine na početku Francuske revolucije zauzeta tvrđava-zatvor Bastilja.

  Slično:

  Iz Palmire među Srbe: Najveći dirigent sveta dolazi u Srbiju
  Gergijev: Svirao bih da odbranim svetinje na Kosovu
  Tagovi:
  kritika, politika, propaganda, Valerij Gergijev, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga