22:40 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3158
  Pratite nas

  Nemačka je predložila da se prošire sankcije Rusiji zbog „Simensovih“ turbina koje su isporučene Krimu, prenela je agencija Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

  Agencija navodi da je Berlin predložio da se na sankcioni spisak dodaju tri-četiri ruska državljanina i organizacije. Evropska unija mogla bi da razmotri nova ograničenja u sredu. Prema rečima diplomatskog izvora, na spisak sankcija mogli bi biti uključeni zaposleni u Ministarstvu energetike i ruska kompanija koja je prevozila turbine.

  Kompanija „Simens“ odbila je da komentariše ove informacije.

  Juče je list „Bild am zontag“, pozivajući se na predstavnika nemačkog Ministarstva spoljnih poslova napisao da će se situacija sa turbinama dovesti do pogoršanja odnosa dve zemlje.

  O sankcijama zbog „Simensa“

  Kremlj neće komentarisati medijske izveštaje o mogućem proširenju evropskih sankcija Rusiji u vezi sa situacijom oko „Simensovih“ turbina, rekao je Peskov. 

  „Ne smatramo da je moguće komentarisati saopštenja Rojtersa koje se ne poziva ni na kakve posebne izvore. Često su se slični izveštaji pokazivali kao lažni. Zbog toga ne smatramo da je moguće da se to komentariše“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje o stavu Kremlja u vezi sa medijskim izveštajima o planovima EU da proširi sankcije Rusiji u vezi sa situacijom oko „Simensovih“ turbina.

  Nemački koncern „Simens“ saopštio je ranije da su sve četiri njegove turbine koje su bile namenjene za projekat u Tamanju isporučene na Krim nezakonito. Zbog toga je kompanija predložila da se ugovor anulira, a turbine otkupe. „Simens“ namerava i da prekine sporazum sa ruskim kompanijama i obustavi isporuke po ugovorima koji su na snazi u firmama koje kontroliše država.


  Slično:

  „Simens“ između Berlina i Moskve
  Ruski poslanik: Odluka „Simensa“ — gubitak za samu kompaniju
  Tagovi:
  turbine, sankcije Rusiji, Simens, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga