03:41 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 07
  Pratite nas

  Zvanični kontakti ruskih diplomata u SAD su otežani — to je posledica „toksične atmosfere“ stvorene oko diplomatske misije Rusije, izjavio je na televiziji „Rusija 24“ ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak koji je u julu završio svoje službovanje.

  „Sada su kontakti, naravno, otežani. Kada sam odlazio, protokolarni kontakti bili su manje simpatični nego što sam očekivao. Nisam to shvatio lično. To je toksična atmosfera koja je stvorena oko nas, koja je stvorena oko ambasade, koja je stvorena uopšte oko Rusije“, rekao je Kisljak.

  Kisljak je dodao da je dobio instrukcije iz Moskve da ni sa kim u SAD ne raspravlja o temi sankcija Rusiji i da je ta uputstva pošteno ispunjavao.

  „Ne komentarišem naše svakodnevne kontakte sa našim kolegama. Imao sam instrukcije da ne razgovaram o sankcijama. Ni sa kim nismo razgovarali o sankcijama. I budite uvereni da sam pošteno ispunjavao svoja uputstva“, istakao je Kisljak.

  Diplomata je dodao da sankcije „nisu naša tema“. „Ne razgovaramo niti trgujemo sankcijama. Zato što verujemo da su one od samog početka uvedene protivzakonito i politički agresivno. To je delimično njihov problem“, smatra Kisljak.

  O američkoj istrazi o mešanju u izbore

  Bivši ruski ambasador rekao je da mu Vašington nije uputio poziv da se pojavi pred velikom porotom u vezi sa tzv. ruskim tragom u američkim predsedničkim izborima.

  „Mislim da je to sve prilično izmišljena procedura da će ona ostati deo američkog političkog života. Oni su ogrezli u sudski proces oko lažne informacije, gubeći sopstveno vreme na stvari koje su od drugorazrednog značaja za Amerikance koji žive normalan život“, istakao je Kisljak.

  On je naveo da ukoliko i bude svedočio o takozvanom ruskom tragu u američkim predsedničkim izborima, to neće biti pred Kongresom, već pred poslanicima Rusije.

  „Naravno da ne“, odgovorio je Kisljak na pitanje: ako bi hipotetički dobio poziv da se pojavi pred velikom porotom, da li bi svedočio u Kongresu SAD?

  „Svedočio bih samo pred ruskim parlamentom“, dodao je Kisljak.

  Specijalni američki tužilac za Rusiju Robert Miler sazvao je veliku porotu, što bi moglo da ukazuje na značajno intenziviranje istrage o takozvanom „mešanju Rusije“ u predsedničke izbore u SAD.

  O odnosima Rusije i SAD

  Situacija koja je u okviru rusko-američkih odnosa trajaće dugo, smatra Kisljak.

  „Sve što se dešava u rusko-američkim odnosima je prilično kompleksno, trajaće dugo vremena, jer se svet menja. I menja se na takav način da Amerikanci gube izuzetnu priliku za dominaciju u svetu. Pogledajte ekonomiju. Rusija još nije na tom nivou na kojem možemo da pariramo američkoj ekonomiji, ali Evropa je već blizu, a Kina — skoro tamo. I izuzetnost SAD već opada“, istakao je on.

  Međutim, Kisljak ne misli da je u odnosima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država došlo do „hladnog rata“.  

  „Ne, ovo još nije ’hladni rat‘. Mislim da nemam logaritamsku tablicu prema kojoj bih mogao tačno da izmerim udaljenost od njega (’hladnog rata‘)“, kazao je Kisljak.

  „U pravu ste. Nema ideološkog sukoba, da li gradimo kapitalizam ili ne, ali sve što gradimo je sa ljudskim licem i zbog toga se prilično razlikuje od američkog. Ali to nije problem u našim odnosima. Problem u našim odnosima je u osećanju apsolutne izuzetnosti Amerikanaca i njihovog navodnog prava da svima ostalima govore šta je dobro, a šta je loše“, istakao je on.

  O diplomatskoj imovini u SAD

  Rusija će tražiti da dobije pristup svojoj diplomatskoj imovini u Sjedinjenim Američkim Državama i neće se odreći prava na njih, rekao je bivši ruski ambasador u SAD. 

  „Mi ćemo tražiti, nikada nećemo odustati od naših prava na tu imovinu. I videćemo šta će se dalje desiti“, rekao je Kisljak.

  Krajem 2016. godine administracija Baraka Obame uvela je paket sankcija zbog „mešanja u izbore“ i „pritiska na američke diplomate“ koji rade u Rusiji.

  Između ostalog, blokirane su dve stambene zgrade, kao i jedna vikendica, koju je koristio stalni predstavnik Rusije u Njujorku u vlasništvu ruske diplomatske misije. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

  Sa Flinom o najobičnijim stvarima

  Sergej Kisljak, koji je svoju misiju ambasadora Rusije u SAD završio u julu, izjavio je da je sa Flinom razgovarao o „najobičnijim stvarima“ i nije razgovarao ni o kakvim tajnama.

  Majkl Flin
  © AP Photo / Andrew Harnik

  „Razgovarali smo o najobičnijim stvarima… Ali komunikacija je bila potpuno korektna, mirna, apsolutno transparentna. Nije bilo nikakvih tajni, bar ne sa naše strane“, istakao je Kisljak.

  „Postoji nekoliko tema koje su važne za saradnju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, pre svega terorizam. I to je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali“, precizirao je on.

  Penzionisani general-potpukovnik Majkl Flin od 20. januara do 13. februara 2017. bio je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD. Flin je podneo ostavku posle optužbi da nije u potpunosti obelodanio sadržaj svojih razgovora sa Kisljakom.

  Slično:

  Ruski ambasador ostavio Vašington u panici
  Moskva: Pitanje diplomatske imovine u SAD rešiti civilizovano
  Tagovi:
  diplomatska imovina, odnosi, hladni rat, Sergej Kisljak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga