01:36 15 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 213
  Pratite nas

  Naoružane grupe na severu Sirije nameravaju da stupe u kontakt sa Rusijom kako bi se organizovao sastanak na kojem bi trebalo da se definišu granice u četvrte zone deeskalacije, rekao je za Sputnjik jedan od komandanata Slobodne sirijske armije na jugu provincije Alep.

  „Nastojimo da preko posrednika stupimo u kontakt sa ruskom stranom da bismo postigli sporazum o zoni deeskalacije u Idlibu i južnim predgrađima Alepa. Nas su ovlastile grupe da govorimo u njihovo ime“, rekao je on.

  On je istakao da mogućnost postizanja sporazuma „zavisi od sastanka sa ruskom stranom“.

  Do danas su formirane tri zone deeskalacije u Siriji: severno od grada Homs, u oblasti Istočne Gute i na granici Sirije i Jordana.

  Komandant je dodao da je važno da se „Idlib ne pretvori u još jedan Mosul“.

  „Tamo se nalazi šest miliona Sirijaca iz cele zemlje. Napad na Idlib, kao i na Mosul, bio bi sramota za međunarodnu zajednicu koja je prevezla ljude u taj region. Važno je da se reši problem tako da spasu životi svih tih ljudi. Ti ljudi nisu Al Kaida, to su naši žitelji i oni su civili“, istakao je on.

  Prema njegovim rečima, javna podrška savezu Tahrir el Šam, u koji je ušla teroristička grupa Nusra front, „manja je od nule“.

  „Ne znam šta će oni uraditi — da li će se naoružavati ili će izaći iz Idliba… Nismo u kontaktu sa Hejat Tahrir el Šamom“, istakao je opozicionar.

  Slično:

  Trasa Homs—Hama u Siriji otvorena za civilni saobraćaj
  SAD prekinule saradnju sa jednom opozicionom grupom u Siriji
  Tagovi:
  zone deeskalacije, kontakt, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga