21:52 16 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 300
  Pratite nas

  Moldavski predsednik Igor Dodon rekao je u intervjuu za Sputnjik da neće biti potpisati nijedan antiruski zakon i da je uveren u podršku naroda.

  „U Ustavu piše da je predsednik dužan drugi put da potpiše zakon. Svesno ću ići na odstupanje u slučaju da zakon, po mom mišljenju, ne odgovara državnim interesima. Radi se o zakonu o 9. maju. Za nas je to sveti praznik i mi ne možemo da proglasimo 9. maj Danom Evrope. To je dan sećanja, Dan pobede. Isto važi i za ozloglašeni zakon o tzv. ’ruskoj propagandi‘. Čak i ako ga Parlament usvoji dva ili tri puta, neću ga potpisati i on neće stupiti na snagu“, izjavio je Dodon.

  Prema tamošnjem zakonu, kako je objasnio lider Moldavije, u tom slučaju Parlament mora da konstatuje da je predsednik, po njihovom mišljenju, prekršio Ustav i da pokrene postupak za uklanjanje predsednika države sa funkcije na referendumu.

  „Spreman sam na to (referendum). Siguran sam da će narod biti na mojoj strani“, istakao je on.

  Na pitanje šta će učiniti ako parlamentarna većina izglasa da je predsednik prekršio Ustav, što automatski podrazumeva organizovanje referenduma o opozivu predsednika, Dodon je odgovorio: „Ići ćemo u narod i videti koga on podržava“.

  „Svaki takav korak je povećanje rejtinga predsednika. I oni (parlamentarna većina) to shvataju. Sa takvim rejtingom poverenja predsedniku oni neće ići na opoziv. Zadatak je da se rejting smanji. Da bi se to uradilo, oni provociraju Rusiju kako bi zatvorili izvoz i tako dalje, provociraju nas da pravimo greške, ali ih mi nećemo dozvoliti. Zbog toga oni najverovatnije neće ići na opoziv, jer će izgubiti“, istakao je Dodon.

  U Moldaviji krajem septembra počinje još jedno parlamentarno zasedanje, na kojoj poslanici nameravaju da revidiraju zakone koje je odbacio predsednik, kao i da razmatraju inicijativu kojom se zabranjuje emitovanje informacionih i analitičkih programa ruskih televizijskih kanala.

   

  Slično:

  Predsednik Moldavije: Ostavka za ministra odbrane zbog slanja vojnika u Ukrajinu
  Dodon zabranio moldavskoj vojsci da učestvuje u vojnim vežbama u Ukrajini
  Tagovi:
  antiruski, opoziv, zakon, Igor Dodon, Moldavija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga