22:15 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 17
  Pratite nas

  Senat SAD je potvrdio je odluku o imenovanju Džona Hantsmena za novog američkog ambasadora u Ruskoj Federaciji. Hantsmen je to saopštio na svom nalogu na Tviteru. Novi ambasador će u Moskvi zameniti Džona Tefta, koji je u četvrtak napustio rusku prestonicu i stigao u Vašington.

  ​„Za mene je čast da služim našoj velikoj zemlji u svojstvu ambasadora SAD u Rusiji. S nestrpljenjem čekam da se pridružim“, napisao je Hantsmen na Tviteru. 

  Na ovoj društvenoj mreži Hantsmenu su stigle i čestitke od guvernera Masačusetsa, episkopa mormonske crkve Mita Romnija, kao i od guvernera države Juta Gerija Herberta. Hantsmen je posvećeni vernik i aktivni član mormonske crkve, kao i bivši guverner države Juta. 

  Predstavnica mormonske crkve u Moskvi Jelena Nečiporova izjavila je da mormoni ne očekuju od Hantsmena da im omogući neke nove povlastice i njegovo imenovanje posmatraju kao isključivo diplomatsko. 

  „Kada stigne u Moskvu, on će verovatno posećivati versku zajednicu kao običan vernik“, dodala je ona. 

  Moskva je već dala preliminarnu saglasnost za rad diplomate, izrazivši nadu da će uz novog ambasadora biti rešeni problemi koji su se nakupili u odnosima dveju zemalja.

  Trnovit put ka vrhu

  Ako se Džon Hantsman pridruži Trampovom timu, biće među mlađim snagama, pošto ima „svega“ 57 godina. Dok je bio guverner Jute, u periodu od 2005. do 2009. godine, lokalni žitelji su, kako pišu američki mediji, bili veoma zadovoljni. 

  Hantsmen je s 15 godina napustio školu, da bi nastupao s rok bendom „Vizard“, u kojem je svirao klavijature. Do tada je uspeo da stekne zvanje „Igl skaut“, najviši rang među američkim izviđačima. 

  Nekoliko godina kasnije napustio je i Univerzitet u Juti, kako bi kao misionar otputovao na Tajvan i nastavio misiju svog dalekog predaka Parlija Prata, apostola mormonske crkve u SAD u drugoj polovini 19. veka. 

  Kada se vratio u Ameriku, upisao se na Univerzitet u Pensilvaniji, koji je uspešno završio 1987. godine. 

  Karijera Džona Hantsmana obuhvata i rad u administraciji pet američkih predsednika. S 32 godine postao je najmlađi američki ambasador u prethodnih sto godina, kada se našao na čelu diplomatske misije u Singapuru. 

  Hantsman je 2004. godine pobedio na izborima za guvernera Jute, a četiri godine kasnije tadašnji predsednik SAD imenovao ga je za ambasadora u Kini. 

  Na izborima 2012. godine kandidovao se za predsednika SAD, ali je bio neuspešan na izborima unutar Republikanske partije. Pozvao je glasače da izaberu Mita Romnija, svog daljeg rođaka, takođe mormona koji je na kraju izgubio od demokrate Baraka Obame. 

  Prošle godine prvobitno je podržao kandidaturu Donalda Trampa, ali je kasnije, nakon seksističkog skandala, prešao na stranu njegovih kritičara i pozvao članove svoje partije da glasaju za Majkla Pensa. 

  Biznis u Rusiji

  Sam Džon Hantsman Mlađi nije na spisku rukovodilaca korporacije, mada je, kako tvrde američki mediji, bio povezan s ruskim biznisom u početku delatnosti svoje porodice. 

  Hemijska imperija Džona Hantsmena Starijeg bila je među prvim američkim kompanijama koje su došle na rusko tržište odmah po okončanju Hladnog rata. Ipak, sredinom devedesetih, kada je kompanija osetila teret od poreza, Hantsmeni su odlučili da smanje svoju delatnost u Rusiji. 

  Bez obzira na porodični biznis, u svojim predizbornim govorima 2012. godine Džon Hantsmen je izražavao prilično skeptičan odnos prema Rusiji. On je kritikovao politiku „resetovanja“ koju je proklamovao Obama, smatrajući da će se na kraju Rusija pred Amerikom pojaviti u vidu „Potemkinovog sela“. 

  Tvrdio je da će se „Kremlj pretvarati da je veći partner Amerike nego što je zaista, da u Rusiji ima više demokratije nego što je zaista, da se tamo poštuju ljudska prava više nego što je to u stvarnosti i da ova zemlja manje ugrožava svoje susede nego što je u zbilji“.

  Tagovi:
  mormoni, rok muzičar, američki ambasador u Rusiji, Senat SAD, Kongres SAD, Džon Hantsman, Donald Tramp, Barak Obama, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga