02:02 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  FSB je identifikovala četiri Rusa koji su, uz pomoć IP telefonije, organizovali pozive o lažnim bombama u 50 regiona Rusije, saopštio je direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

  „Utvrdili smo, mada to nije bilo lako izvesti, da su to građani Rusije i to definitivno mogu da kažem“, rekao je Bortnjikov.

  „To je četvoro ljudi koji se sada nalaze u inostranstvu. Oni imaju saučesnike koji se nalaze na teritoriji zemlje. Tražimo ih zajedno sa našim (stranim) partnerima“, rekao je direktor FSB.

  Prema njegovim rečima, poteškoća je bila u tome što su oni „koristili IP telefoniju i bilo je teško odrediti lokaciju.

  „To priznajemo ne samo mi, već i naši partneri sa kojima trenutno radimo. Postoje tehničke stvari koje otežavaju rad, tim pre što su pozivi dolazili sa teritorije druge države.“ 

  Talas anonimnih poziva o „miniranju“ raznih administrativnih i poslovnih zgrada trajao je više dana u Rusiji. Vrhunac se dogodio 12. i 13. septembra. Neke od pretnji su bile stigle do Moskve, u prestonici su se ticale 50 objekata, pre svega železničkih stanica i velikih trgovačkih centara, a evakuisano je 40.200 osoba. U ta dva dana je u čitavoj zemlji zbog anonimnih poziva sa pretnjama za više od 420 predmeta evakuisano preko 130.000 ljudi. Pripadnici policije ispitali su sve objekte, a pretnje od eksplozije nisu potvrđene.

   

  Slično:

  Peti dan telefonskog terorisanja građana Rusije
  Putin informisan o talasu „telefonskog terorizma“ u Rusiji, preduzimaju se mere
  Tagovi:
  telefonski terorizam, FSB, Aleksandar Bortnjikov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga