04:52 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2190
  Pratite nas

  SAD bi mogle da ostanu izolovane u Savetu bezbednosti UN ako prekinu nuklearni sporazum sa Iranom, izjavio je novinarima predsedavajući Odbora Državne dume za međunarodne odnose Rusije Leonid Slucki.

  „Sjedinjene Američke Države mogle bi da ostanu izolovane u Savetu bezbednosti UN ukoliko se ispune Trampove pretnje da će prekinuti nuklearni sporazum o Iranu. Optužbe za nepoštovanje sporazuma na račun Teherana neosnovane su i bez dokaza. Preostali članovi ’šestorke‘ zalažu se za očuvanje ’iranskog sporazuma‘. Evropa, Kina i Rusija su svesne do kakvih nepopravljivih posledice bi takve provokacije mogle da dovedu“, rekao je Slucki.

  On je dodao da će raskidanje sporazuma sa Iranom od strane SAD biti najnegativniji signal za Severnu Koreju „u smislu nepouzdanosti diplomatskog puta za rešavanje situacije u vezi sa razvojem nuklearnog programa“.

  Slucki je dodao i da se nada da se SAD neće povući iz tog sporazuma.

  „SAD balansiraju na crvenoj liniji, ali ne mogu da shvate da je ovo krajnje teška situacija u regionu koja bi mogla da dovede svet do ivice rata“, zaključio je on.

  Slucki vidi sličnost strategije SAD prema Iranu sa onom koju primenjuju prema Rusiji.

  „U svojim odnosima sa državama koje se ne uklapaju u šemu monopolističkog svetskog poretka, gde bi samo jedna država bila centralna sila, Vašington pokušava da ih pretvori u otpadnike u informacionom i političkom prostoru… To je upravo ono što se dogodilo Rusiji i Iranu“, rekao je Slucki za televiziju „Rusija 24“.

  On je dodao da države koje im se ne dopadaju SAD nastoje da označe kao „osovine zla“ ili da ih opišu na neki drugi ponižavajući način.

  „Vašington se ne trudi da promeni bilo šta u svojoj strategiji“, naglasio je Slucki.

  Američki predsednik Donald Tramp odbio je u petak da potvrdi Kongresu SAD da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2012. godine potpisalo šest svetskih sila i najavio je oštriju strategiju u odnosima sa Iranom.

   

  Tagovi:
  Leonid Slucki, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga