11:40 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 530
  Pratite nas

  Nastupajući na plenarnoj sednici „Valdaj foruma“, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je bivši američki državni sekretar Džon Keri „dobar momak koji ne stoji baš dobro sa matematikom“.

  Tokom svog govora, bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai je rekao da su Amerikanci njegovu zemlju označili kao „veoma demokratsku“.

  „Jer kao što sam već rekao juče, svaki Avganistanac je sam svoj gospodar. Mi smo veoma egalitarna zemlja i taj egalitarizam nam daje osnovu za raspravu i diskusiju. Ali to moraju da budu naše sopstvene debate. Moram da kažem, ne volim to da pominjem, ali moram to da kažem — to nije demokratija Džona Kerija, to je naša lična demokratija. On ne mora da dolazi i da broji glasove, ili da prebrojava birače u regionu. To je naša demokratija i mi smo dužni da je praktikujemo na način koji je u skladu sa našim tradicijama. Kako kažu Kinezi: ’Treba da izaberemo sopstveni model razvitka‘. To je pravi put“, rekao je Karzai.

  Ruski predsednik se nadovezao sa šalom na temu američkog mešanja u izborni proces u Avganistanu, govoreći o bivšem državnom sekretaru Džonu Keriju:

  „Džon je dobar momak, ali, kao što vidite, u matematiku se baš i ne razume.“

  Ranije je bivši Karzaijev savetnik za nacionalnu bezbednost Rangin Spanta optužio zapadne zemlje, a posebno Sjedinjene Države, da „prebacuju krivicu za svoje strateške greške na pleća Avganistanaca“.

   

  Tagovi:
  Karzai, Vladimir Putin, Džon Keri, Avganistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga