06:42 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 740
  Pratite nas

  Rusija je simetrično odgovorila na sankcioni spisak Kanade, donevši odluku da zabrani ulazak u Rusku Federaciju za nekoliko desetina Kanađana, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Ministarstvo inostranih poslova Kanade je uvelo sankcije protiv 30 državljana Rusije. Sve osobe koje su na kanadskom spisku bile su spominjane u raznim redakcijama „Zakona Magnitskog“ u SAD. 

  Kanadska zastava na pola koplja u Generalnom konzulatu Kanade u Njujorku 23. oktobra, 2014
  © AFP 2020 / TIMOTHY A. CLARY

  „Prinuđeni smo da delujemo kao u ogledalu. Polazeći od principa uzajamnosti, usvojena je odluka da se zabrani ulazak u Rusku Federaciju nizu kanadskih delatnika“, navedeno je u saopštenju. 

  U komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije navedeno je da je spisak Kanađana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju „dugačak, na njemu su desetine prezimena“. 

  „Reč je o rusofobično nastrojenim državljanima Kanade koji su se planski bavili rušenjem bilateralnih odnosa“, naglašeno je u saopštenju.

  Kanadski „Zakon Magnitskog“, koji podrazumeva sankcije protiv činovnika osumnjičenih za korupciju i narušavanje ljudskih prava, stupio je na snagu 19. oktobra. Originalni „Zakon Magnitskog“ usvojen je 2012. u SAD. Njime su utvrđene personalne sankcije protiv osoba koje odgovaraju za poštovanje ljudskih prava u Rusiji.

  Tagovi:
  zabrana ulaska, sankcije Rusiji, odgovor, Marija Zaharova, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga