02:45 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 74
  Pratite nas

  U okviru izložbe vizuelnih umetnosti u muzeju „Tejt modern“ u Londonu od 8. novembra će biti izložen izuzetno redak plakat iz novembra 1917. godine na kome se obaveštava o rođenju Sovjetskog Saveza.

  Plakat za koji se tvrdi da ga je diktirao Vladimir Lenjin kojim se objavljuje ukidanje postmonarhističke privremene ruske vlade, smatra se jednim od samo nekoliko stotina koji su odštampani i zalepljeni na javnim zidovima u Sankt Peterburgu 7. novembra 1917.

  Muzej tvrdi da je ovaj plakat jedan od istorijski najznačajnijih dokumenata 20. veka, a u Velikoj Britaniji će biti izložen prvi put, navodi list „Independent“.

  Muzej „Tejt“ je nabavio ovaj plakat 2016. godine i on je deo veće izložbe pod nazivom „Crvena zvezda nad Rusijom“.

  Sa podnaslovom „Revolucija u vizuelnoj kulturi, 1905-1955", londonska izložba poklapa se sa stogodišnjicom takozvane Oktobarske revolucije u Rusiji.

  ​Plakat započinje tekstom: „Građanima Rusije“ i izveštava da je „privremena vlada srušena“.

  Dokumentujući da je „državna vlast prešla u ruke organa Petrogradskog sovjeta radničkih i vojnih poslanika — Revolucionarnog vojnog odbora, koji predvodi petrogradski proletarijat i garnizon“ plakatom se objavljuje da je „stvar zbog koje su se ljudi borili, odnosno — neposredna ponuda demokratskog mira, ukidanje zemljišnog vlasništva, radnička kontrola nad proizvodnjom i uspostavljanje sovjetske vlasti — ta stvar je osigurana.“

  Dokument završava svakako sudbinskim i simboličnim rečima: „Živela revolucija radnika, vojnika i seljaka!“

  Slično:

  Kad bi cela Moskva ostala bez struje, zvezde iznad Kremlja bi sijale
  Kako je SSSR pomogao Americi nakon ubistva Kenedija
  Tagovi:
  Oktobarska revolucija, plakat, izložba, Muzej Tejt modern, London, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga