07:22 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2554
  Pratite nas

  Izveštaj koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara pod nazivom „Rajski papiri“ sadrži veliki broj neistinosti, a nerazumljivim tekstom obojenim emocijama opisuje se u velikoj meri komercijalna delatnost koja se sprovodi u okviru zakona, izjavio je šef komiteta za međunarodne odnose ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

  Povodom optužbi navedenih u izveštaju, između ostalog i protiv ruskih kompanija poput „Gasproma“, VTB i „Sibur“, Kosačov je rekao da je zaključak ovog teksta jednostavan — „ne dopustiti komercijalnu delatnost ni na jednom tržištu, uključujući i tržište informacionih usluga“.

  Ruskog senatora je iznenadila i fraza da je „Kremlj imao interes za američke medije“, zapitavši se da li to ima ikakve veze bilo sa čim, i zašto je to u redu za pojedine administracije, ali ne sve?

  Govoreći o „Gaspromu“, Kosačov je rekao da je izuzetno teško razumeti optužbe, budući da se u dokumentima opisuje zakonska komercijalna delatnost koja leži u svim načelima zapadne demokratije.

  On je izrazio nedoumicu i oko formalizacije da je ruska kompanija „VTB bez pardona prebacila 191 milion dolara investicionom fondu ’DST Global‘ kako bi kupila udeo u ’Tviteru‘ još 2011. godine“.

  „Čudesni i fantazmagorijski tekst! VTB nije firma iz Kremlja, već je izuzetno velika banka u čijoj strukturi deo vlasništva ima država — osetite razliku. ’Prebacila bez pardona‘ — očigledno je potrebno poslovati ’s pardonom‘ kako vas ne bi povezivali sa Kremljom“, rekao je Kosačov.

  Podsetimo, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je izveštaj u kojem se razotkriva da su najveće svetske kompanije, šefovi država i ljudi od značaja na globalnom nivou, ali i zvezde iz sveta zabave i sporta, skrivali svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima.

  U izveštaju se spominju i ruske kompanije „Sibur“ i „Gasprom“, kao i velika ruska investiciona banka VTB.

  Tagovi:
  Rajski papiri, ofšor, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga