21:27 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Glavna urednica RT Margarita Simonjan izjavila je da ruska medijska kuća namerava da na sudu dokaže da zahtev američkog Ministarstva pravde da se televizija registruje kao strani agent nije po zakonu.

  „Američko Ministarstvo pravde nam nije ostavilo izbora: advokati govore da ako se ne registrujemo kao strani agenti rukovodilac naše kompanije u Americi može biti uhapšen, a računi kompanije blokirani. U takvim okolnostima kompanija ne može da radi. Birajući između takvih posledica i registrovanja kao stranog agenta moramo izabrati registrovanje, iako se kategorički ne slažemo sa tim zahtevima“, naglasila je ona.

  Simonjanova je naglasila da zahtevi američkih vlasti protivreče principima demokratije i slobode govora.

  „Smatramo da zahtevi američkih vlasti protivreče zakonodavstvu, što planiramo da dokažemo na sudu. Taj zahtev je diskriminacioni, on je u suprotnosti sa principima demokratije i slobode govora. Ne dozvoljava nam da budemo jednaki konkurenti drugim inostranim televizijama koje rade u Americi, a koji nisu registrovane kao strani agenti“, dodala je ona.

  Glavna urednica RT je izjavila da će kompanija nastaviti da „radi i bori se koliko je to moguće“.

  „To što se sada dešava u SAD, taj haos koji vidimo svaki dan i ne znamo odakle će doleteti još jedna luda vest, daje malo nade da će u bliskoj budućnosti sve to stati i život se vratiti u normalu. Radićemo u tim uslovima koji su nam predloženi, nećemo se predavati“, zaključila je Simonjanova.

  Zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova saopštila je da je država „izradila recipročne mere na bazi ruskog zakonodavstva“. Po njenim rečima, sledeće nedelje će početi njihova praktična realizacija.    

  Tagovi:
  RT
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga