03:59 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1231
  Pratite nas

  Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je skupštinskim komitetima Dume da izrade moguće simetrične i recipročne mere na akcije SAD, gde se od ruske kompanije RT traži da se registruje kao strani agent.

  „Trebalo bi da naši komiteti izrade recipročne predloge koji bi omogućili da načinimo korake kojima se štiti naša država od otvorenog mešanja koje su pokrenuli američki mediji na teritoriji Rusije“, izjavio je Volodin na sednici Dume.

  „Moramo da odredimo mere koje treba da preduzmemo na teritoriji naše države a koje bi omogućile da zaštitimo naše informaciono prostranstvo od pritiska. Nismo se odlučivali na te korake, smatrali smo da je sloboda govora važna pobeda, i mi se tog pravila pridržavamo prema svim medijima“, dodao je on.

  Volodin je podsetio da ruski zakon o stranim agentima se ne odnosi na medije, dok SAD planiraju da svoj zakon proširena na RT i Sputnjik.

  Potpredsednik Državne dume Ruske Federacije Petar Tolstoj izjavio je da Duma može da usvoji svoj zakon o stranim agentima.

  „Usvojiće se recipročne mere, koje će sadržati ista ograničenja koja Amerikanci pokušavaju da uvedu ruskim medijima po zakonu iz 1938. godine o stranim agentima“, objasnio je on.

  Vašington je odlučio da prema RT primeni svoj zakon o registraciji stranih agenata. Američko Ministarstvo pravde dalo je kompaniji, preko koje se kanal RT Amerika emituje u ovoj zemlji, rok do ponedeljka, 13. novembra, da se registruje kao strani agent.

  Tagovi:
  RT
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga