20:06 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1610
  Pratite nas

  Potpredsednik Državne dume Rusije Petar Tolstoj izjavio je da su se predstavnici četiri parlamentarne frakcije dogovorili o izmenama i dopunama zakona koji omogućavaju da se strani mediji upišu kao strani agenti, prenose mediji.

  „Mediji registrovani na teritoriji druge države ili oni koji dobijaju novčana ili druga sredstva stranih državnih organa ili kompanija, ili ruskih kompanija sa stranim finansiranjem, mogu da se smatraju stranim agentima bez obzira na njihovu organizacionu i pravnu formu“, istakao je Tolstoj.

  On je objasnio da će Ministarstvo pravde odlučivati o tome koji mediji će potpadati pod status stranog agenta.

  Tolstoj je objasnio da se takvim medijima koji su strani agenti predlaže da uvedu obavezu označavanja svoje kategoriju kao referentnu odredbu prema Zakonu o nevladinim organizacijama.

  „Ako je medij prepoznat kao agent, onda će on raditi na isti način kao što rade NVO strani agenti“, naglasio je Tolstoj.

  „Radna grupa pripremila je dopune, tekst je usaglašen. Doneli smo odluku na Savetu Državne dume da ovi amandmani budu razmotreni sutra. I shodno tome, sutra do kraja dana ovaj dokument će biti upućen Savetu Federacije“, rekao je Tolstoj.

  Ministarstvo pravde SAD zvanično je 13. novembra registrovalo kompaniju „T&R Productions“, koja uslužuje televiziju RT Amerika, kao stranog agenta.

  Slično:

  Ministarstvo pravde SAD: Zakon o stranim agentima ne ometa slobodu govora
  Prisiljavanje RT-a da se registruje kao strani agent — neprijateljski korak
  Simonjanova: Zahtev za registrovanje RT-a kao stranog agenta je divlji
  Tagovi:
  strani agent, zakon, mediji, Državna duma Rusije, Petar Tolstoj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga