10:21 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 481
  Pratite nas

  Predsednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar el Asad, usaglasili su se na sastanku u Sočiju da se vojna operacija u Siriji približava kraju i da sada treba preći na političke procese, navodi se na sajtu Kremlja.

  „Mislim da je problem terorizma globalan, ali smo još uvek daleko od potpune pobede nad terorizmom. Međutim, što se tiče našeg zajedničke borbe protiv terorista u Siriji, ova vojna operacija zaista se završava“, istakao je Putin.

  „Sada je najvažnije da se okrenemo političkim procesima i sa zadovoljstvom primećujem vašu spremnost da radite sa svima koji žele mir i rešenje“, dodao je ruski predsednik.

  „Tokom ovog perioda postignuti su veliki uspesi, kako direktno na bojnom polju tako i na političkom planu. Mnoge oblasti Sirije oslobođene su od terorizma, a Sirijci koji su bili prinuđeni da ih ranije napuste mogu da se u te oblasti vrate“, rekao je Asad. „Moramo da priznamo da nam je ova operacija omogućila da promovišemo političko rešenje u Siriji“, dodao je sirijski predsednik.

  Putin je naveo da je mnogo učinjeno da bi se stabilizovala situacija u Siriji i će konačna tačka na borbu protiv terorizma u Siriji biti stavljena u najskorije vreme, iako će se žarišta ovog problema i dalje pojavljivati.

  Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
  © Sputnik / Vladimir Astapkovič

  „Zahvaljujući procesu u Astani uspeli smo da stvorimo zone deeskalacije, a to je, sa svoje strane, omogućilo da se započne pravi, duboki dijalog sa opozicijom“, naglasio je ruski predsednik.

  On je dodao da Rusija stalno sarađuje i da je u stalnom kontaktu sa Irakom, SAD, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Jordanom u vezi sa pitanjima rešavanja situacije u Siriji. 

  „Sutra (22. novembra) ovde u Sočiju planiran je sastanak sa mojim kolegama — predsednikom Turske i predsednikom Irana. Dogovorili smo se da ćemo održati i dodatne konsultacije tokom našeg sastanka. Najvažnije pitanje je, naravno, dugoročno mirno političko rešenje nakon uništavanja terorista“, rekao je Putin, obraćajući se Asadu. 

  Asad je, sa svoje strane, rekao da računa na podršku Rusije u vezi sa političkim rešenjem u Siriji.

  „Računamo na podršku Rusije kako bi se obezbedilo nemešanje spoljnih igrača u politički proces i da bi se spolja samo davala podrška procesu koji će voditi sami Sirijci“, rekao je sirijski predsednik.

  „Ne želimo da se osvrćemo. Pozdravljamo sve one koji su zaista zainteresovani za političko rešenje i spremni smo da sa njima vodimo dijalog“, dodao je on. 

  Tagovi:
  vojna operacija u Siriji, kraj, Vladimir Putin, Bašar Asad, Soči, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga