12:20 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 126
  Pratite nas

  Si-En-En i Dojče vele neće potpadati pod zakon o medijima — stranim agentima, zasad će se on ticati samo radija „Slobodna Evropa“, njegovih projekata i „Glasa Amerike“, rekao je za Sputnjik izvor u Savetu Federacije.

  „Očekuje se da će nakon stupanja na snagu zakona kao strani agenti biti prepoznati radio ’Slobodna Evropa‘, njegovi projekti i ’Glas Amerike‘. Zakon se zasad neće ticati Si-En-Ena, a o ’Dojče veleu‘ se ne govori“, rekao je sagovornik agencije.

  On je dodao da je već razvijen sistem uticaja na medije koji su prepoznati kao strani agenti koji rade u Rusiji, u slučaju da oni odbiju da poštuju norme propisane odgovarajućim zakonom. Sistem predviđa blokadu signala za emitovanje ili sajtova ovih medija, istakao je on.

  Državna duma je prošle srede podržala amandman prema kojem bi strani mediji koji primaju sredstva iz inostranstva mogli u Rusiji da budu prepoznati kao „strani agenti“. Odluku o tome koji medije će biti klasifikovani kao „strani agenti“ donosiće Ministarstvo pravde.

  Šef Odbora za informacionu politiku Državne dume Leonid Levin naglasio je da pod zakon o medijima-stranim agentima neće potpasti ruski mediji koji se finansiraju iz inostranstva. Izmene o statusu medija-stranih agenata predstavljaju prisilan odgovor na pritisak na ruske medije u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno prepoznavanje „RT Amerike“ kao stranog agenta, istakli su parlamentarci.

  Slično:

  Simonjanova „Guglu“: Izguglajte reči „cenzura“ i „sovjeti“
  Puškov na reakciju OEBS-a o stranim agentima: Gde ste do sada?
  Evo koji sve mediji u Rusiji mogu postati „strani agenti“
  Tagovi:
  strani agenti, zakon, mediji, Si-En-En, Radio Sloboda, Glas Amerike, Dojče vele
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga